onsdag 18 december 2019

Egenintresset ljuger inte

Från SR:s hemsida
Kapitalismen vill V (eller åtminstone de som skriver partiets program) ha kvar. Det är ju smart (obs. ironi!) när systemsprickorna och sönderfallet blir allt tydligare och kapitalismens totalitära tendenser alltmer påträngande, samtidigt som de praktiska tekniska förutsättningarna för att bygga nytt är utmärkta.

Och EU vill man vara medlem i och ändra hur EU-samarbetet skall fungera. Tja, "lycka till med det kan man säga". Alternativt "först tog mannen supen, och sedan tog supen mannen". V har några lönsamma platser i EU-parlamentet att försvara, det är nog det som kommer i första hand. Sedan kan man ju prata om hur man vill att EU egentligen skall vara. Det kostar väl inget, och få lär lyssna.

Fast hedersvåld är man emot. Sitter väl bra när Amineh Kakabaveh åkt ut ur partiet för att hon pratade lite för mycket om ... ja just det. Men man kan väl gissa att migrationsaktivisterna i V kommer att se till att fler hedersvåldsutövare välkomnas till Sverige, hur mycket det än pratas.

Det finns en massa trevliga och duktiga och kunniga personer i V. Men politiskt fungerar de som stödjepelare i ett parti som knappt ens kan skällas som reformistiskt socialistiskt längre, utan som bara ännu en försörjningsinrättning för yrkespolitiker. Och deras egenintresse ljuger ju inte.


Personen på bilden överst är Hanna Cederin, sammankallande i Vänsterpartiets programkommission. Undrar om hon tillhör den där generationen av nya V-partister som började komma i början av detta årtusende och som utmärkte sig genom att avfärda "skäggiga gamla gubbar" (= personer som gav den socialistiska/kommunistiska rörelsen rejäla verktyg i kampen)?

2 kommentarer:

lennart odström sa...

V har totalt förlorat kontakten med verkligheten, som tur är för partiet finns det väl 5-10% medelklassare försörjda av den kommunala och statliga byråkratin som kan tänkas rösta på V.
Fast i Stockholm lär nog en och annan tjänsteman som röstat på V upphöra med detta. https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/BR2xmG/vansterns-krav-inget-kott-pa-julbordet
Själv kommer jag aldrig mer rösta på V, aldrig.

Björn Nilsson sa...

"Totalt" är väl att ta i? Ledande V-are har väl åtminstone god kontroll på arvoden, politikerpensioner, partistöd, givande positioner på olika håll, och liknande. Där råder det nog ingen tvekan om vad som är viktigt. På andra fronter är det mer suddigt med den så kallade verkligheten, även om det givetvis finns medlemmar som kan läget men inte formulerar politiken, och då blir politiken därefter: något mer eller mindre udda "utspel" då och då, och flängande efter vad som verkar vara mest "inne" den dagen.