onsdag 4 december 2019

Kraft från ovan?


Wang Li, en kinesiskt forskare, säger:

Vi hoppas kunna stärka internationellt samarbete och göra vetenskapliga och teknologiska genombrott så att mänskligheten snart kan uppnå drömmen om obegränsad ren energi. 

Vad handlar det om? - Jo, tankar som är rätt gamla vid det här laget. Redan 1941 framförde den gamle science fiction-författaren Isac Asimov tanken på att hämta solenergi direkt från rymden. Senare förslag har kommit, men det har väl varit mest prat och lite verkstad.

Men nu sätter kineserna igång, och då kan man kanske räkna med mer handfasta resultat. Enligt planerna skall det år 2035 finnas en anläggning uppe i rymden som fångar upp solenergi och med laser skickar ner den till Jorden. Det låter fascinerande, men också lite läskigt - det gäller att energin som strålas ner verkligen hamnar på rätt ställe och inte skenar iväg okontrollerbart.

Fördelen kunde bland annat vara att Kina kunde stänga alla sina kolkraftverk (och kolgruvor där folk dör i mängder av olyckor), vilket är bra för Jordens atmosfär. Om obegränsad tillgång till energi är helt bra vet jag inte, det kan finnas problem där också. Men om ökad elektrifiering kunde få bort den vidriga luften från somliga områden, som i indiska storstäder, vore mycket vunnet vad det gäller hälsa och miljö.

4 kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Intressantare är att kioneserna funderar på att lägga solceller i vägbanan.

(När ska du sluta med oanständiga klickbetesrubriker, samt skaffa dig ett anständigt bloggsystem?)

Björn Nilsson sa...

Första frågan förstår jag inte och beträffande den andra så har jag ju kört med den här bloggen sedan 2007 utan att någon klagat.

Anonym sa...

Sen kommer ju fusionsenergin inom ett par årtionden. Då blir energin obegränsad. Kanske som du skriver ett tveeggat svärd.
Göran

Björn Nilsson sa...

Fast fusionsreaktorer har väl varit ett löfte för framtiden väldigt länge nu (ungefär som kvantdatorn, som ännu inte har kommit så långt som man tänkte för några årtionden sedan). Men det är klart, om några årtionden så kanske kvantdatorer styr fusionsreaktorerna?