torsdag 28 juni 2007

Svenskan som nytt världsspråk!

Det är ett jäkla rötmånadsfenomen som dyker upp vart och vartannat år: något snille som deklarerar att Sverige skall skrota svenskan och gå över till engelska. I dagens DN är det knäppisen (nationalekonomen) Marian Radetzki (polack) som kör repris på detta utslitna tema.

Vilket är nu svenskans världsspråk? - Tyskan! Från tidig medeltid och fram till 1600-talet var det nordtyska dialekter som influerade det svenska språket.

Sedan kom franskan starkt under 1700-talet och en stor del av 1800-talet, för att åter ersättas av det vetenskapliga och kulturella världsspråket tyska. Detta förhållande gällde fram till mitten av 1900-talet.

Varför inte kräva att tyskspråkiga går över till att prata engelska? Ur världsspråkssynpunkt vore det effektivare, eftersom de är åtminstone tio gånger så många som vi.

Men jag ställer det definitiva motförslaget: svenskan blir världsspråk. Efter förhandlingar med gnälliga utlänningar kan lämpligen en kompromiss uppnås: vi fortsätter som tidigare.

Allvarligt talat: det finns språk som japanska, mandarin och hindi där den svenska kompetensen förmodligen bör höjas. De är stora, och deras betydelse ökar.

Latin fungerade som ett internationellt språk i västra Europa under medeltiden och även senare, grekiska var gångbart över stora delar av Medelhavsområdet i det romerska imperiet, men inte fasen slutade folk prata sina lokala språk för det.

Modern teknik (som ju blir modernare för var dag) dödar alla knasiga försök att byta språk för hela befolkningar (vilket i sig är på gränsen till folkmord). Kan man lägga in ett språk i datorn, och fixa radio- och TV-sändningar, kan även små språk leva vidare. Kanske till och med sydsamiskan. Inte nog med det: i datorn kan ett språk översättas till ett annat. Datorn behöver inte vara större än en liten mobiltelefon och fungera ungefär som en sådan, och därmed bär vi alla världens språk i vår ficka utan att ens behöva ta några språklektioner utom i det egna språket.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är du helt störd i huvudet? Klart engelskan ska bli ett världsspråk och allt kommer gå så mycket lättare om man satsar på det rejält!

Björn Nilsson sa...

English is for kids, vuxna lär sig exempelvis mandarin. Och vem är "man" som skall satsa ... engelskspråkiga slappsvansar som inte orkar lära sig andra språk?

Anonym sa...

Råkade på din blogg ett par år efter att just den här frågan togs upp av dig. Eftersom jag själv försöker få unga människor att inse att tyskan är Europas största språk och att Berlin är intressantare än New York, så applåderar jag. Ledsamt nog har ungdomarna inte fattat det hela ännu, utan är fullproppade med entusiasm över New York efter alla amerikanska filmer. Men låt oss hoppas att de börjar begripa det här om Berlin, att det är där allt händer när det gäller kultur. Jag påpekar också gärna för dem att om de lär sig tyska, blir de mycket attraktiva på arbetsmarkanden och får lättare jobb., just därför att tyskan ledsamt nog är förbisedd. Fortsätt att plädera för tyskan! Hälsningar Malcolm. (Som förresten har en egen blogg, "Framsidan" på http://malcolm.typepad.com/framsidan/

Björn Nilsson sa...

Den där tokstollen Radetzki var framme igen i juni i år med sin "byt till engelska"fantasi. Kanske något redaktörerna tar till när det är nyhetstorka. Jodå, jag kan fortsätta att propagera för andra språk.