måndag 25 juni 2007

"Svenske Jakob" - nej tack!

Nu dyker "svenske Jakob" upp i Aftonbladet igen. Svensken som tagit värvning i USA:s armé och befinner sig i Irak. Jag trodde att begreppet "inbäddad reporter" var tämligen diskrediterad vid det här laget, men Johanna Hildebrandt " ...befinner sig i Irak. Där står hon under de amerikanska soldaternas beskydd." Jösses, de där pajsarna kan knappt skydda sig själva ... !

Till att börja med: är det synd om den där killen? Han har ställt upp som avlönad knekt i ett krig vars anstiftare förmodligen skulle bli fällda som krigsförbrytare om de verkligen kunde ställas inför domstolen i Haag. Deltar man fullt medvetet i en handling som kan misstänkas vara brottslig bör man ha svårt att hävda att man inget vet, inget förstod, inte gjorde något olämpligt. Så vida han inte kan åberopa psykiska själ. Det är möjligt att USA:s armé tar in dårar, men då har de lägre krav än exempelvis tyska SS som skickade hem en svensk sökande som var uppenbarligen mentalt störd.

Vidare: Är det en slump att "svenske Jakob" och Hildebrandt poppar upp på samma ställe? En liten misstänksam undran: kan det möjligen vara så att USA:s propaganda har trollat fram en svensk just här för att Hildebrandt skall få någon slags "human touch" i sina rapporter? För guds skull, killen är ju svensk, då måste ni ju heja på honom, eller hur! - Nä, jag undanber mig. Om det är så att västerländska media har svårt/i praktiken knappast kan operera på egen hand i Irak är det lika bra att hålla sig borta och i stället satsa på folk som kan röra sig i området. Inte ränna runt som "inbäddade" reportrar på ockupationsmaktens nåder. Och sedan är det upp till de irakiska motståndsgrupperna att lösa problemet med "svenske Jakob" och alla andra utländska militärer och civilanställda busar i militärmundering som förstör deras land.

Inga kommentarer: