fredag 4 april 2008

Som i en grekisk tragedi ...?

Är det inte som i en antik grekisk tragedi med den där Rödebyhistorian? Tragedi betyder generellt "olyckligt slut" (medan komedi betyder "lyckligt slut" men däremot inte att det hela behöver vara särskilt skrattframkallande) och det är svårt att se hur detta kan sluta lyckligt för någon av de inblandade. Det är som ett skådespel där känslolösa olympiska gudar förblindar och narrar de stackars människorna allt djupare in i ett kaos av katastrofala händelser ...

Den ende person som försökte stoppa huvudligisten är nu åtalad för misshandel. "17 åringen"
(är inte den jäveln arton år snart, eller tänker han fortsätta sin livskarriär som "17-åringen"?) kan nu stoltsera som "offer". Mycket vackert. Polisen blind, de sociala myndigheterna blinda, grannar och ortsbefolkning blinda eller åtminstone helt handlingsförlamade - och därmed har de dragit ur proppen för det legala systemet.

Idén med det offentliga monopolet på våldsåtgärder är att folk i gemen inte skall behöva falla ner i ett naturtillstånd där man är sin egen lagstiftare, polis, domare och bödel. Men i Rödeby tycks naturtillståndet ha inträtt, påhejat eller slappt accepterat av den lokalbefolkning som slött lät sina ungar ränna ute på nätterna utan att undra vad de höll på med. Och vem bekostade mopedgängets mopeder?

Eftersom "17-åringen" var så fanatiskt inriktad på att vara ledare för ett mobbargäng tvivlar jag på att det var så väsentligt om någon slog en ölburk i skallen på honom eller inte. Han hade ändå fortsätt att göra livet till ett helvete för andra människor, vad som än skett. Vinner han det här målet ser han det säkert bara som en uppmuntran att fortsätta och ett besked från de juridiska instanserna att han inte är ansvarig för någonting. Vore inte sluten anstalt lämpligt för den där figuren?

Nu tror jag inte att några grekiska gudar har tillslutit människornas ögon och sinnen så att det här har kunnat ske. De är faktiskt själva ansvariga (och är de inte ansvariga är de mentalt så funtade att de inte bör vara myndiga) men man kan undra hur denna blindhet och kortsynthet kunna ta tag i en liten ort i det vackra landskapet Blekinge och utvecklas till denna grymma tragedi - sorg och mörker över "Sveriges trädgård".

Farfars far kom från Blekinge, men inte från Rödeby bör jag snabbt tillägga.

Inga kommentarer: