måndag 14 april 2008

Populär brottsling vald till parlamentet

Den mest eftersökte brottslingen i Nepal har lyckats vinna en parlamentsplats som oberoende kandidat berättar Nepalnews. Han är eftersökt för ett antal bombattentat i Kathmandu som dödade tre och skadade många fler människor. Motivet verkar ha varit nationella motsättningar inom Nepal - landet är ju mångnationellt och en del grupper känner sig åsidosatta. Mannen har hållit sig undan under valkampanjen och låtit familjen sköta snacket. Tänker han sig att han klarar sig undan rättvisan om han har en parlamentsplats? Jag tror en del länder har regler av den typen, vilket kan göra det lockande för kriminella att satsa på en politisk karriär.

I skrivande stund, om vi ser till mer tungt vägande fakta, har maoisterna behållit och ökat sin majoritet. 104 platser mot 81 för alla andra tillsammans. Nu gäller det här en del av parlamentet. Har jag förstått saken rätt så har man majoritetsval (förste man tar platsen) i 240 valkretsar. Men sedan tillkommer 335 platser som tillsätts proportionellt. Även där lär maoisterna leda. Sedan finns det ytterligare ett antal platser som jag inte vet varifrån de kommer, och då blir summan för parlamentariker 610. Hur det än går på slutet verkar frågan mest röra sig om hur stor maoisternas seger blir. Före valet lär det "officiella" kommunistpartiet CPN-UML fått ett erbjudande om valsamverkan. Nu ångrar man nog att man inte tog den utsträckta handen. Å andra sidan kanske maoisterna är lika glada för det. De har fått ut sina sympatisörer till valurnorna och förmodligen sopat hem en stor del av UML:s väljarkader också.

Jag vidhåller att den här utvecklingen är intressant. Nepal är inte så stort, men det har jättestora grannar som säkert studerar utvecklingen noga.

Inga kommentarer: