fredag 25 april 2008

Elitskolor i USA - men bredden då?

Bloggaren Lennart (Det progressiva USA) brukar skriva om det dåliga skolväsendet i USA. Det finns toppskolor, men det mesta är ganska dåligt. Det är nog inte så konstigt, för några år sedan läste jag att fångvaktare har bättre betalt än skollärare i Californien. Har man sådana prioriteringar lär resultatet bli därefter.

Uppsalastudenternas tidning Ergo (nr 6/2008) har en artikel om Cornell University och nämner lite allmänt om situationen. Det finns statligt finansierade universitet som utbildar 75 procent av alla studenter. Och så har vi de kända elituniversiteten. De utbildar inte mer än en procent (var är resterande 24 procent då?). Medan de statliga universiteten har fått realt sänkta anslag de senaste åren strömmar de privata donationerna in till elituniversiteten. Dessa kan då satsa på de bästa lärarna och den effektivaste undervisningen för de bästa eleverna, och bli ännu mer elit.

Jag antar att det här ligger i linje med den aktuella politiken där det mesta offentliga (utom krigsmakten) skall trängas tillbaka så mycket det går, men det förefaller som om USA som fungerande nation inte mår bra av det. För de som utexamineras från Cornell och liknande torde dock framtiden vara rätt ljus. Men de är ju som sagt bara ett litet gäng.

Som bloggare Lennart påpekat någonstans kan USA inte utbilda sina egna ingenjörer i tillräcklig grad utan måste importera sådana. När det nu blir svårare för ingenjörer från vissa länder att komma in i USA, och utvecklingen exempelvis i Indien samt en allt mjukare dollar gör att indierna tycker det är bättre att jobba på hemmaplan, blir det problem för USA. Var skall man finna sin tekniska kader? Det ställer USA:s styrande inför ett val: antingen hittar man på några knep för att öka invandringen av färdigutbildade människor igen, eller också (vilket vore anständigast) ser man till att elitutbildningen kombineras med en rejäl bredd. Man har resurser till det, men nu slukas de av militären. Det ser ut som om USA har kapats av människor som faktiskt håller på att köra landet i botten. Och det är ju varken bra för USA eller världen i stort.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I USA beslutade man sig en gång för länge sedan för att tvinga g:a Sovjet att rusta ihjäl sig. Man lyckades, men man hade nog inte tänkt sig att man skulle fortsätta att rusta ihjäl sig själv - vilket man verkar vara i färd med nu. Den som gräver en grop...

Björn Nilsson sa...

Det verkar vara en riktig tanke. Att det finns de där toppskolorna med sina nobelpristagare döljer det stora förfallet runtomkring. Jag hänvisade till bloggen Det progressiva USA och där framhålls även exempelvis de bristande underhållet av landets infrastruktur. Man slösar ju bort pengarna på en parasitär krigsmakt och krigsäventyr världen runt medan hemlandet faller i bitar.