söndag 27 april 2008

Bakom Guantanamo

George W Bushs arv till eftervärlden blir en sönderskjuten rättsordning, där såväl individers som staters rätt sopas åt sidan till förmån för lynchmobbens hjärndöda aktiviteter. På sätt och vis kan man säga att mycket av USA:s politik under tidigare epoker "kommit hem". Tidigare har Tredje världens diktatorer fått göra mycket av det smutsiga jobbet med hemliga fängelser, tortyr och liknande som den demokratiska västvärlden (officiellt) inte accepterar. Nu är detta officiell politik hos den enda kvarvarande supermakten. Och mer eller mindre tvivelaktiga politiker världen runt hänger naturligtvis på - alla har ju sina egna "terrorister" att bekämpa. Om George W Bush har rätt att hålla sig med hemliga fängelser har självfallet alla andra rätt till det också! - Och därmed har några hundra års kamp för ett anständigt och öppet rättsväsen brutit samman.

Jag såg nyss en artikel på al-Jazeeras hemsida som bland annat refererar till Guantanamo och USA:s hemliga läger. Där sägs att lägret på Cuba döljer den mycket allvarligare situationen med 27.000 fångar i just de hemliga lägren. På Cuba finns bara några hundra fångar kvar, så det verkliga problemet är inte längre där. Hur har man kommit fram till siffran 27.000 förresten, det framgår inte?

Även om det vore 20.000 skulle det vara en oerhörd mängd människor som undanhålls de rättsprinciper USA officiellt har ansett sig företräda. Man kan givetvis hävda att det är livsfarliga terrorister hela bunten, men det hjälper inte. Det som hjälper är normalt polisarbete, och det har man inget intryck av att USA sysslar med. Man "fiskar" helt enkelt, samlar in folk mer eller mindre på måfå, och hoppas hitta något. I den mån man får tag på några riktiga terrorister kommer de förmodligen att lura skjortan av förhörsledarna eller få dem att göra bort sig. När man till slut visade upp en man som erkände allt mellan himmel och jord ryckte världen på axlarna - det var ju framtorterade bekännelser, och därmed värdelösa!

Och medan USA dribblar med sina rättsvidriga läger rycker talibanerna fram i Afghanistan. Idag skrämde de bort president Karzai med en raketattack och enligt en artikel i Asia Times har de gamla krigsherrarna i Nordalliansen kontakter med talibanerna. Det har legat i luften ganska länge att afghanerna nog vill klara av den här konflikten utan att amerikanerna får diktera villkoren. Hemliga fängelser och tortyr lär inte hjälpa. Inte där, och inte på andra ställen där USA är inblandat. Fransmännen använde liknande skrämseltaktik i Algeriet. Det slutade med att de åkte ut. Samma sak lär hända med USA. Synd bara att så många människoliv skall ödeläggas innan de ansvariga begriper att spelet är slut.

2 kommentarer:

Fredrich Legnemark sa...

Det är historiskt intressant, att just storbritannien och usa försöker ockupera afghanistan och iraq, man skulle ju annars tro att Storbritannien skulle ha lärt sig.

Anonym sa...

Det tror jag numer inte att begriper ens när spelet är slut. Då gör de som Hitler, uppfinner en dolkstötslegend. Det är ju precis vad amerikanerna har gjort vad gäller Vietnam. De förlorade inte kriget där på grund av egen klantighet, enligt dagens historieförfalskning, eller pga av vietnamesernas bättre taktik och strategi, utan för att vänstern hemmavid omöjliggjorde ett effektivt Vietnamkrig.