lördag 19 april 2008

Nästan var femte USA-soldat har mentala problem efter kriget

Cirka 300.000 personer som tjänstgjort i USA:s styrkor i Irak och Afghanistan uppskattas lida av mentala skador. Depression eller post-traumatisk stress. Det sista vet jag inte vad det innebär - svårt att spänna av trots att faran är över? Nearly 1 in 5 troops has mental problems after war service heter artikeln som jag fiskade upp från American Psychological Associations hemsida. 300.000 är en promille av USA:s befolkning.

Dessa personer bör räknas in i förlusterna på grund av Bushs galna krig. Siffrorna har man kommit fram till genom intervjuer med 1965 personer, utförda av Rand corporation. Är det ett ordentligt gjort statistiskt urval borde man träffa ganska rätt. Antalet som verkligen har skador efter krigsdeltagande bör vara större än antalet som behandlas för dem, så man kan inte bara gå på vårdsiffror. USA:s försvarsdepartement bör veta en hel del också men vill inte släppa ifrån sig uppgifterna.

Vad händer nu med de hemvändande krigsskadade, de vars skador inte syns utifrån? De kanske inte kommer att märkas så mycket eftersom USA:s yrkesarmé i ganska hög grad rekryteras från små orter som inte syns så mycket i det nationella livet. En del av dem lär fylla på armén av hemlösa och utslagna, många kan åter komma in i det civila livet och klara sig bra, en och annan kanske klappar igenom och åker med bössorna till närmsta köpcentrum för att skjuta skallen av demonerna.

Antalet personer med mentala störningar orsakade av krigföring bör vara mycket större i Irak, Afghanistan, Somalia, Palestina och andra länder, men de kan nog titta i stjärnorna efter hjälp.

Inga kommentarer: