fredag 18 juli 2008

Vinylskivans återkomst???

I en liten eftersläng, innan det slutliga insomnandet kanske?, säljs det lite fler vinylskivor igen påstår DN idag. Jag tillåter mig tvivla på någon bred återkomst. Det kan bland annat bero av att jag håller på att spela över några hundra LP-skivor till datorn och återupplivar hur det låter med vinyl. Knaster, illasinnade hack och hopp, damm och skräp som fastnar i skivspåren och på nålen ... det är inte så jäkla kul. Vinyl är inte lika känslig som gamla stenkakor, men känsligt lik förbaskat.

Det må så vara att ljudet från en vinylplatta i dagens läge är lite bättre än en CD, men jag undrar om detta är en synpunkt främst från hifi-fantaster som inte har så stor relevans för vanliga lyssnare. ("Hifi-dårar" sa man väl förr i tiden.) Hur det blir när ljudbehandlingen på data förbättrats ytterligare om några år kan man ju fundera på. Kör man med grammofon kommer man så småningom att slita ut spåren och försämra ljudkvaliteten ändå. Med CD har man inte det problemet (man får väl undvika att sätta feta fingeravtryck på skivan förstås). Och ligger ljudet instängt på en hårddisk är det som det är så länge hårddisken vill vara med.

Nackdelen med CD:n är plastaskarna snarare än skivan, och att man inte kan fixa så fina förpackningar som till de gamla vinylplattorna. Men det överlever jag också.

Jag hoppas kunna krympa ner hela skivsamlingen så den ryms på datorns hårddisk (med säkerhetskopior naturligtvis). Snacka om att spara utrymme och att göra den gamla samlingen mer mobil.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men hur länge ligger musiken kvar i datorn? Eller på CD-skivor?

Björn Nilsson sa...

Jo, det är en riktig anmärkning. Man får förutsätta att varje gång det blir teknikbyte så måste det gå att flytta äldre sparat material till nya lagringsmedia och kunna köra låtarna som vanligt. Men generellt är ju det här ett jätteproblem för arkivverksamhet. Det gäller att man inte missar något teknikbyte, och har en uppbackning av äldre utrustning och program kvar som extra säkerhet. Men i den kommande världen med "cloud computing" kanske den svårigheten minskar. Det kommer alltid att finnas en programkopia någonstans, även av gamla utgångna program. Om det sedan går att köra dem för att få liv i sina gamla filer, det är nog där den verkliga knuten ligger.