onsdag 2 juli 2008

Ska vi byta information med dessa figurer?

Jag har skrivit tidigare om HuffingtonPost som en källa att ösa information ur angående USA. Här är en sak som kom idag, som Huff saxat från annat håll. En journalist vid namn Christopher Hitchens lät sig frivilligt utsättas för så kallad waterboarding. Av någon anledning vill USA:s myndigheter inte erkänna att detta är tortyr. Hitchens stod ut 17 sekunder och var verkligen inte i god form efteråt. Och ändå var han ju i motsats till de verkliga tortyroffren inte utsatt för något verkligt hot utan kunde avbryta försöket när han själv ville.

Ska vi byta information med dessa figurer? skrev jag som rubrik. Och då menar jag inte bara torterarna i USA utan alla dess klientregimer Jorden runt. Frågan är berättigad med tanke på FRA-lagen. Det är ju så att organisationer av den typen byter information med varandra vilket är bakgrunden till ett inlägg i Aftonbladet. Skribentent vill att FRA:s nätverk kontrolleras av Datainspektionen. Jag undrar om det fungerar ens om DI fick tillstånd att försöka. Om inte någon eller några inom FRA är villiga att samarbeta lär det vara svårt att få ut upplysningar som dess ledning vill hålla hemliga. Som AB skriver: det finns risk att tortyrregimer (inte bara USA utan exempelvis Pakistan) får hjälp av uppgifter som FRA tar fram. Och man kan misstänka att framplågade påståenden av tvivelaktigt värde kommer från andra hållet också. De som främst ligger i riskzonen att drabbas av det här utbytet är nog människor i Sverige som kommer från länder där USA direkt eller indirekt för krig eller stödjer fallfärdiga och korrupta regimer. Minns någon fallet med egyptierna som tvångsvis flögs från Sverige?

Det pågår i diverse länder försök att genomdriva lagar i stil med FRA-lagen. Förmodligen handlar det ofta om att legalisera vad spionerna redan håller på med. Varför denna frenesi just nu? Kan det ha att göra med att nästa stora krig eventuellt är på gång och att man förvänta sig att motståndet världen över kommer att bli ännu kraftigare än när Afghanistan och Irak angreps? Egentligen vore det ren galenskap av USA och Israel att dra igång ett krig mot Iran, men man kan fråga sig om de nuvarande regimerna i dessa länder tänker logiskt. De förefaller vara som spelare som vet att de redan har förlorat men ändå planerar ett sista desperat drag som kanske kan rädda dem. Som den tyska Ardenneroffensiven 1944 kanske?

3 kommentarer:

Anonym sa...

över 83 000 personer har hittils fängslats och torterats i kampen mot terrorismen som Usa infört.

Av dessa har 99% visat sig vara oskyldiga och 1% ha någon samröre med terrorism.

Med andra ord har man torterat och jävlats med 99% i onödan.

Jo det var en fin strid Usa har påbörjat.

Och dessa dårar ska bugga folket.

Anonym sa...

Den där FRA-lagen kommer givetvis att gå igenom med några små tillägg om "integritetsskydd" och parlamentarisk övervakning. OK, men går svenska folket fortfarande på sånt?

Själv har jag inte engagerat mig i frågan eftersom jag lämnade Sverige för tio år sedan och frågeställningen om att "flytta hem" inte ens finns på kartan. (Därmed inte sagt att Storbritannien är bättre i detta hänseende!)

Min fråga till dem som är beredda att acceptera dessa integritetskränkningar om man hänger på någon symbolisk, parlamentarisk kontrollkommitté är:

Hur mycket kontroll kan en sådan kommité tänkas ha efter att informationen samkörts med CIA, Interpol & whoever got the password?

Jag har själv faktiskt suttit inlåst hos en sån där hemlig polisorganisation i ett arabland i elva dagar medan dom kollade upp mina eventuella terroristanknytningar! Det var ju inte någon katastrof i och för sig, eftersom Interpols datorer i mitt fall skrattade kretskorten av sig när dom fick frågan! Men det är jävligt irriterande!

Björn Nilsson sa...

Data som läggs ut på nätet är omöjlig att kontrollera för utställaren. Och samma gäller för data som åker in i de internationella spionnätverken. Man vet aldrig när, var och hur uppgifterna kan dyka fram igen. Skulle inte förvåna mig om en del hemligjönsar tjänar lite extra genom att sälja spiondata på privatmarknaden också. Undrar om det inte har funnits vanliga poliser som gjort sådant i Sverige? Bygger man stora centrala register inbjuder de ju till affärer av den sorten.

Kanske tur för dig att du inte var arab som fastnat hos någon västlig spionorganisation.