Jag skrev om ett av ämnena för årets falska nobelpris i ekonomi för 1½ år sedan, efter ett tips från Harald Cederlunds blogg - tyckte att det var intressanta uppslag att föra vidare. Tyckte själv att titeln på mitt inlägg "Allmänningarnas tragedi" - slutar som komedi? åtminstone var smålustig. Att kritiken mot "tragedin" nu släpps in i de finaste av finrummen får ses som ett tecken i tiden! Däremot tror jag inte att de kapitalister som vill kasta sig över och ödelägga så många "allmänningar" som de bara hinner med tar något större intryck. Kapitalet vill expandera, expandera till så gott som varje pris. Om det inte gör det så dör det.
På Ekonomistasbloggen finns ett intressant litet inlägg med anknytning till detta. Det ser ut som om boskapsskötare i Namibia mycket väl klarade av att hålla ett lagom antal djur ute i markerna utan att ta för mycket av de knappa vattenresurserna. Det ordnade lokalfolket mycket väl genom gemensam klok hushållning. Men när biståndsorganisationerna dånade in och såg till att vattentillgången ökade bröt systemet samman. Mer detaljer saknas, men kan vi gissa på överbetning på grund av fler kossor? Kanske ökande sociala skillnader också, och en del började producera för världsmarknaden?
Skulle man kunna föra resonemanget vidare och gissa att ökade resurser generellt är ett problem så fort ett samhälle har existerande tendenser till ojämlikhet? När resurserna ökar men samtidigt fördelas olikt över en grupp bryter alla ansatser till en jämviktsekonomi med Smiths "osynliga hand" raskt samman. I stället blir det ett plundrande klassamhälle. Plundring av natur och människor.
Tidvis kan det skapa enormt välstånd - man kanske kan tala om ett tvåhundraårigt välståndsfönster omkring Nordatlanten? - men det finns allvarliga baksidor av den här processen. Så allvarliga att de inte bara hotar klassamhället, utan i dagens läge vår existens som art på den här planeten. Det finns starkare krafter än produktivkrafterna, men när de drar iväg åt fel håll är de fruktansvärt ödeläggande. Med andra ord måste allmänningarna inte bara försvaras, utan utvidgas. Hur är en annan sak.
2 kommentarer:
"Med andra ord måste allmänningarna inte bara försvaras, utan utvidgas."
Men herregud! Det är ju kommunism! Hur tänker du egentligen? :-)
Jag har läst någonstans att forskare anser att Kuba har världens mest miljövänliga och uthålliga jordbruk.
Frågan är hur och varför?
Tja, jag tänker väl ungefär på ... kommunism. Det är väl bra? Ungefär som i tidigare inlägg på bloggen, som det om streckkod och mototspåsar. http://bjornbrum.blogspot.com/2008/02/streckkod-mortter-och-socialism.html
Kuba är ledande på några områden. Det är ett faktum som kan driva många liberaler till hysteriska utbrott.
Skicka en kommentar