tisdag 6 december 2011

Rätt tajming?


Urklippt ur DN idag. Är det någon som kommit på något smart, och i så fall smart för vem? Krisen djupnar, Lena Sommestad skriver:

Det har blivit alltmer uppenbart att den europeiska valutaunionen saknar förutsättningar att fungera. Resultatet har blivit en ekonomisk kris, som hotar själva grunden i det europeiska projektet. Tillväxten sackar, arbetslösheten växer, fattigdomen fördjupas.
Är det rätt tid att investera i €? Eller rätt tid att se till att vi håller detta projekt, och dess bas i EU, på mer än armlängds avstånd? Är det smart att hänga kvar på ett sjunkande skepp i förhoppning om att länspumparna kanske börjar fungera, i stället för att försöka ta sig över till ett faktiskt näraliggande och relativt stabilt fastland? Det faktum att ekonomierna krisar ihop är rena julafton för ekonomiska spekulanter och politiska äventyrare utan demokratisk grund. Värna demokratin och den reala ekonomin! skriver Sommestad. Det är den sortens paroller som låter självklara och inte särskilt uppjagande, men som i en svår situation kan bli rena dynamiten. Eliterna som nu (van)styr är inte intresserade av demokrati och real ekonomi. Frågan är hur ledningen för S i Sverige tänker reagera på detta.

6 kommentarer:

martin sa...

Jag har alltid tyckt PIIGS gjort rätt! I ett valutasamarbete i ett valutasystem där man kan ha låg inflation och under jämviktsarbetslöshet en tid genom att trycka pengar emot skuld och blåsa upp ekonomins storlek under en tid, varför inte göra det om det finns andra som kommer få dela på notan? Har man en helt egen valuta är ju det inte lika roligt.

Defensiva slagord är nog ta mig fan det värsta jag vet, man kommer inte frammåt med bromsen!

Jan Wiklund sa...

Martin: Det håller jag med om! Att våra förfäder kunde få slut på spekulationsperioder i systemet (1775-95, 1830-50, 1875-95, 1920-40) berodde på kraftiga folkrörelsemobiliseringar med mycket större mål än så, som tvingade överheten att bete sig förnuftigt om de ville sitta kvar. Det krävs nu också.

martin sa...

Jan,
socialdemokraterna intog en defensiv hållning någon gång innan jag fick rösträtt gissar jag. Men en defensiv hållning måste alltid vara 100% effektiv annars tappar man mark. En proaktiv hållning behöver inte hög verkningsgrad för att man skall vinna mark. Hur mycket mark skall S tappa innan de antar en aggressiv hållning istf en defensiv?

Hannu Komulainen sa...

Ja, "värna demokratin" låter ju som att vi har en sådan :-) och "reala ekonomin" är det kanske 5 % som förstår innebörden i. Annars var det ju bra...

martin sa...

Hannu,
*asgarv* Jo, juste pronomen! :)

Jan Wiklund sa...

Hannu: "Verkliga" ekonomin kanske är bättre uttryck. Annars ligger det en stor retorisk poäng i att skilja mellan den ekonomi vi alla lever av och alla de miljarder som snurrar runt i finansspekulationer.