torsdag 2 februari 2012

Kan man göra något positivt av detta?

Astra-Zeneca lägger ner i Södertälje och över tusen arbeten är hotade. Man kan tänka på olika sätt om det: tråkigt för folk som förlorar arbetet och staden som förlorar en viktig arbetsplats. Men varför inte tänka i andra banor? Så här kanske:

Här kommer mängder av personer med hög utbildning att bli tillgängliga för andra, och kanske samhällsnyttigare projekt. Hur var det med den där svenska vaccinfabriken som skulle byggas men som aldrig blev av, exempelvis? Vi vet att hotet om pandemier finns hela tiden. Numera är det fråga om dagar innan en allvarlig epidemi har blivit global, så det gäller att få fram vacciner och läkemedel snabbt. Då är det knappast lämpligt att ställa sig i kö hos utländska tillverkare som inte har våra svenska problem som högsta prioritet. Med andra ord: med en snabb offentlig insats skulle kvalificerade forskare kunna föras över till vaccinfabriksprojektet. Det kommer att kosta en del. Men vi vet att kostnaderna för att hundratusentals svenskar är utslagna från sina arbeten samtidigt på grund av en ekonomi kan vara sjufalt värre!

Det handlar om praktisk industripolitik helt enkelt.  Det finns säkert andra projekt som skulle ha behov av kvalificerade forskare och folk som har erfarenheter av avancerad tillverkning. Varför inte ta chanserna när de flyger förbi i stället för att bara stå där och glo? Visserligen visar Saab-historien att "stå och glo" ungefär är vad det nuvarande politiska etablissemanget klarar av. En del kvalificerade Saab-anställda lär hamna i Norge, vilket är en vinst för Norge men förlust för Sverige. Med en god industri/näringspolitik tar vi hand om de kvalificerade krafterna här hemma så långt det går. Att bara låta dem ödeläggas eller försvinna utomlands må vara nyliberala modellen - och vägen till fattigdom - men jag är inte hågad att acceptera den nederlagslinjen.

9 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Inte bara Sverige...

"The mutilation that European states have inflicted upon themselves affects all areas of economic life: Europe no longer has any monetary policy, foreign exchange policy, budgetary policy, employment policy, or industrial policy.
(...)
European Community policy has not even partially compensated for: (1) the elimination of all forms of national industrial policy (under the pretext that transparent competition leads to a more efficient allocation of investment), (2) the abolition of all forms of employment policy (left to market forces alone on the assumption that flexibility will resolve the problems!), and (3) the dismantling of public services and privatization. Neither industrial Europe nor social Europe is on the agenda."

Samir Amin: Beyond Liberal Globalization, http://monthlyreview.org/2006/12/01/beyond-liberal-globalization-a-better-or-worse-world

martin sa...

Mitt förslag till AZ är: Ombilda fullständigt till ett virituellt företag, så kan big pharma lösa sina problem. Köp process RnD från oss.

Min rekommendation till staten är att investera i oss. :)

100% "self serving" kommentar. :)

martin sa...

Det är dock typiskt förvaltare/ekonomtänkande: Det är svårt, så vi ger upp.

Inte precis den attityd som byggde upp industrin.

Björn Nilsson sa...

Det är aldrig för sent att ge upp ...

martin sa...

Vi får se. Jag har sett klara tendenser på att AZ vill undvika att skapa en konkurrent på södertäljeområdet. Men jag har svårt att tro att inte neurovetenskapen kommer uppstå i ny skepnad, det finns definitiva förbättringsmöjligheter på dagens mediciner inom det området. Det finns fortfarande blockbusterpotential kvar i den inriktningen. Men det är ju svårt...

Björn Nilsson sa...

Haha, ja, vilka företag vill på allvar ha konkurrenter! Hellre då "den brända jordens taktik" när de drar sig tillbaka, så att ingen ny kan komma in.

martin sa...

De har monterat ned vissa anläggningar och skeppat ut, vilket är en sådan signal. Vi får se vad som händer med forskningsanläggningarna.

Jan Wiklund sa...

Här har vi en amerikansk, enligt uppgift konservativ, ekonom som har upptäckt hur de senaste decenniernas ekonomstyre håller på att slå ihjäl USAs industriella bas: http://www.forbes.com/sites/stevedenning/2011/11/18/clayton-christensen-how-pursuit-of-profits-kills-innovation-and-the-us-economy/

Man outsorcar och outsorcar och till slut har man ingen kompetens kvar.

Björn Nilsson sa...

Det är väl en tämligen okontroversiell sanning att om man stänger av vissa kunskapskällor på hemmaplan och skickar dem åt annat håll så kommer det att få återverkningar hemma. Utarmning vad det gäller kunskaper och förmåga att göra saker.