måndag 14 mars 2016

Alltid fel - men kanske rätt i alla fall?

Vi vet ju att allt som Ryssland (eller "Putin", som det brukar heta) gör är fel. Gör man fel så är det fel, gör man rätt så är det också fel. Tycker vissa personer. För ett halvår sedan var det fel att Ryssland tog i med storsläggan mot islamister och andra otäckingar i Syrien. Dessutom var det överraskande och obehagligt för de makter som stödde islamisterna och otäckingarna. Somliga hoppades att Ryssland skulle fastna i ett träsk av evigt krig.

Nu har Ryssland (Putin) deklarerat att man börjar dra sig tillbaka från Syrien. Vilka överenskommelser med andra makter i ärendet som finns är vad jag vet inte klart. Doktor Assad förklarar sig införstådd. Man kan undra hur införstådda USA-ledarna är. Gissningsvis är Turkiet och Saudiarabien inte informerade. Det har pratats ett tag om att de skulle försöka angripa Syrien via Libanon, samt att Turkiet skulle angripa över den egna gränsen.

Ryssland kommer att ha kvar marinbasen och flygbasen, så det handlar inte om att ryssarna sticker iväg helt och hållet. Det har ju aldrig funnits någon stor rysk markstyrka i Syrien, så om man räknar huvuden kan det inte vara någon jättestyrka som får åka hem till Ryssland. Kan man anta att det huvudsakligen är flygplan och underhållspersonal som tas bort - men som fort kan skickas tillbaka om så behövs? Dessutom har ju ryssarna bevisat att de kan bomba med flygplan som utgår från det egna territoriet och med kryssningsmissiler. Den stora knölpåken finns alltså kvar vid behov. Det bör turkar, saudier och andra tänka på. - Och för övrigt har hela den här operationen varit en rysk uppvisning för hela världen vad man kan göra även med andra motståndare. Fast jag antar att ryssarna har många andra äss gömda i ärmen ifall det skulle bli nya konflikter framöver. Och det vet gubbarna i NATO och annorstädes.


Vidare borde upprustningen av de syriska regeringsstyrkorna fortsätta, och det är ju dessa (och allierade från Libanon, Irak och Iran) som verkligen kämpar därnere i träsket. Med bara flygbombningar vinner man inte ett stort krig, det ryssarna gjorde var att ge marktrupperna en andhämtnings- och moralhöjarpaus. Nu får de syriska myndigheterna, stödda av ryska officerare, förhandla fram lokala uppgörelser med hundratals lokala väpnade grupper, samtidigt som striderna mot alltmer isolerade islamister fortsätter. Diplomatin är krigets fortsättning med andra medel! Och det verkar som radarparet Putin-Lavrov är mästare i att lägga upp diplomatiska strategier. Räkna med fler överraskningar (såg nyss att Ryssland nu även planerar oljeleveranser till Afghanistan! vad nu USA kan tycka om det?)

Nåja, i morgon har väl berörda makter tänkt färdigt och kan meddela vad som är fel med att Ryssland förklarar sin syriska kampanj för avslutad!

4 kommentarer:

skvitt sa...

Mycket bra inlägg. Jag twittrar och delar på WK.

Har du möjlighet att lägga till sådana knappar, inkl facebook och några till, så gör det. Det underlättar.

/Skvitt

martin sa...

Syrien och Ryssland har även beväpnat och stärkt PLA (Palestinian Liberation Army), som gör insatser emot IS.

Allt medan ryktet säger att IS soldater får vård av Israel. Antar att det är den bräckliga och tillfälliga hjälpen kulturnationalister emellan.

Björn Nilsson sa...

Skvitt, jag har tittat runt men inte hittat hur man lägger in twitter- etc knappar, tyvärr. Kan vara jag som inte kan den här bloggplattformen tillräckligt, eller också är den inte konstruerad med dessa faciliteter. Men jag funderar vidare.

Martin,
jag tror palestinierna i Syrien har varit splittrade under hela kriget. Vissar grupper har stridit med regeringen, andra mot. Att islamisttyper får vård i Israel har nog varit känt länge. Folk på Golan stenade en ambulanstransport med en sådan figur. Tror man lyckades ta kål på honom också.

Björn Nilsson sa...

Skvitt, tack för påtryckningen - nu kom jag på hur man lägger in delningsknappar, så nu finns de under inläggen!