söndag 13 mars 2016

Ny revolutionär front i Turkiet/Kurdistan

Ett antal grupper har bildat Folkets Förenade Revolutionära Rörelse i Turkiet. Här är hela listan: TKP/ML, PKK, THKP-C/MLSPB, MKP, TKEP-LENINIST, TEKP, DKP, DEVRÎMCÎ KARARGAH and MLKP.

Kändisen i sammanhanget är PKK, den gamla kurdiska gerillan. I övrigt är det inga jag vet så mycket om, men några namn pekar på marxist-leninister och/eller maoister som tidigare försökt sig på väpnad kamp. Hur som helst, läget i Turkiet verkar inte stabilt. Erdogans krigsmakt manglar sönder städer i de kurdiska områdena och slår ner oppositionsmedia, samtidigt som turkarna intrigerar i Syrien och nästan höll på att starta krig med Ryssland. Det blev inte krig med skjutvapen, utan ekonomiskt krig, och det har drabbat Turkiet hårt. För inte så länge sedan kunde Erdogan vinna val med bra siffror, men finns de väljarna kvar idag? I det sammanhanget skulle eventuellt en revolutionär enhetsfront kunna göra en insats. Frågan är om det blir en i stort sett kurdisk front, eller om det går att bygga enhet mellan kurdiska och turkiska grupper.

Oredan i Turkiet, vem tjänar på den egentligen? Kan det vara så att denna NATO-medlem har blivit så krånglig att NATO (= USA) helst vill bli av med Erdogan och hans gäng? Det har ju varit militärkupper i Turkiet tidigare, och en ny kanske kan ordnas? Det kan knappast vara i USA:s intresse att enskilda NATO-medlemmar för sin egen privata krigspolitik och sedan försöker dra in hela alliansen i sina äventyr. Men det är ju detta som är problemet med allianser: den som leder alliansen kan inte alltid vara säker på att de olika lokala underhuggarna inte hittar på egna dagordningar som går på tvärs mot vad ledaren vill.

4 kommentarer:

martin sa...

Av kolonialmakter upprättade gränser är under dispyt. Skall nu ritas om av imperialistmakter, vad kan gå fel.

Lavrov talar om att bjuda in Kurderna till förhandlingar om Syrien. Turkiet genomgår en kris på flera plan. På kurdiska forum diskuteras det om att utropa Kurdistan så snart man säkrat territorium från Irak till Medelhavet. Det har mumlats om att Ryssland inte behöver förnya avtalet om vildmarker i Turkiet. Armenierna har ett primärt mål som nation och det delas av dem som folk. Grekerna är i kris och behöver upprätta nationell stolthet.

Jag skulle vänta lite med att ge ut min geografibok i dessa dagar, för hur länge kommer Turkiet finnas?

martin sa...

Namnförslag på det som blir kvar när Greker, Kurder och Armenier tagit sitt, mottages tacksamt.

Björn Nilsson sa...

Vildmarker?

Man kanske ska vänta ett tag till innan Turkiet räknas ut. Men kanske turkarna åker ut från Cypern om stödet från fastlandet upphör pga störningar där.

Det rapporteras om väpnade aktioner av den nya fronten: http://www.signalfire.org/2016/03/14/hbdh-announces-formation-with-armed-actions-in-gezi/

martin sa...

Ararat, kunde inte komma ihåg Treaty of Kars på rak arm.

Nej, man skall inte räkna ut dem, men frågan är om de är en stabilare nation än exempelvis Syrien just nu. Införa militärdiktatur funkar fram till en viss punkt, efter vilken ett sådant försök ofelbart leder till inbördeskrig och sönderfall.

Mina namnförslag är Turkistan. Eller lite mer postmodernt, inspirerat av Makedonien och Prince: Country formerly known as Turkey.