måndag 7 mars 2016

OPEC blir ROPEC?

Enligt en nätsida som skriver om olja så händer det märkliga saker i råoljebranschen. Som bekant så står ju Ryssland och Saudiarabien på varsin sida i Syrienkonflikten. Skulle det går riktigt illa kunde det bli krig mellan de två, ifall Saudi skulle framhävda med att man vill invadera Syrien. Men trots detta hade Ryssland, Saudiarabien och ytterligare ett par oljeproducerande stater ett möte i februari, och en större version med fler deltagare förväntas inträffa i mars. Trots motsättningar finns det uppenbara fördelar för oljestaterna om de kan samordna sig vad det gäller produktionsnivåer och priser. Blir OPEC, de oljeproducerande staternas organisation, utvecklat till ROPEC där Ryssland är med? Om ett par år fyller för övrigt OPEC 60 år. Med Ryssland i samarbetet skulle det bli en stor grej: Will Russia End Up Controlling 73% of Global Oil Supply?

Kanske man här kan se ett nytt exempel på den smidiga ryska diplomatin. Saudihärskarnas förbindelser med USA försämras, och samma är det med landets ekonomi och utrikespolitik. Då kan de nappa på ryska förslag om gemensam oljepolitik trots att det finns stora motsättningar inom andra områden. Ryssen tar det hela lugnt och metodiskt, överilar sig inte, gör inga hotfulla utspel, blundar när det passar för vissa saker och låter diplomatin och ekonomin ta ledningen. Och så kan man (tillsammans med kineserna) bygga inflytande i de västasiatiska oljestaterna och trycka ut USA och dess allierade.

Med Ryssland i oljesamarbetet, dessutom i en ledande roll på grund av sin stormaktsposition, anar artikelförfattaren stora geopolitiska förändringar framöver. - Man får anta att USA försöker lägga ut så många krokben som möjligt för den här processen, men förmodligen kan man som bäst fördröja.

Inga kommentarer: