söndag 8 oktober 2017

Det blev ingen "revolution"

Från SvD:
På lördagen fyllde Rysslands president Vladimir Putin 65 år. Det firade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj med att organisera protester i minst 80 städer. Men gatorna rensades inte på demonstranter i lika stor omfattning som tidigare, vilket kan tolkas som ett misslyckande för oppositionen. ...
Det finns olika redogörelser över antalet demonstranter i Moskva. Fler än tusen, skriver tidningen Kommersant. Enligt polis samlades omkring 700 personer, inklusive journalister, – betydligt färre än vad arrangörerna hade hoppats på.
700 personer, (observera: inklusive journalister), i jättestaden Moskva måste ju betraktas som ett praktfiasko. Även dubbla antalet hade varit ett fiasko. Kanske 350-400 i Sankt Petersburg. Om det finns någon opposition av format i Ryssland så handlar den inte om de här människorna. Att kalla  Aleksej Navalnyj "oppositionsledare" är rena skojet.  Det är ingen "färgrevolution" på gång. Utrikiska media får nöja sig med att sura över att polisen inte var överaktiv med att spöa upp folk. Den rackarns Putin som aldrig gör som man säger åt'en!

Om man nu skall tala om demonstrationer så kanske den här bilden är mer "talande": Den pigge 65-åringen V. V. Putin tillsammans med den till synes ganska mossige kungen av Saudiarabien. En tusenmannadelegation från Saudi har varit i Moskva och skrivit på miljardkontrakt på olika områden. Undrar vad bossarna i Washington säger om det.


Den där kungen ser så vissen åt så jag undrar om han verkligen vet vem han är och var han är? Men lugn, "Vlad the Hammer" är samlad och har kontroll!

Jag undrar om det fördes samtal bakom kulisserna om saudiskt stöd till islamistiska terrorister i Kaukasus. Det vore ett positivt genombrott för Ryssland, och i så fall ännu ett bakslag för de stater som ännu tycker det är en god idé att använda islamister som ombud. .

4 kommentarer:

martin sa...

Stora ledare möts och drar streck på kartor sen dör folk. (Givetvis kan överenskommelserna få stopp på värre dödadande, men hur som helst dör folk. "Hate the game" som amerikanerna uttrycker det.)

Björn Nilsson sa...

Nå, man kan väl säga att "Vlad" åtminstone har dragit ett streck över kartan där motståndarnas planer finns. Undrar vad nuvarande saudiska ledningen tänker? Kanske att "USA kan vi inte lita på längre, israelerna kan vi inte lita på, Iran är farligt men Ryssland har bra irankontakter och verkar pålitligt - alltså närmar vi oss Ryssland för att få en lite tryggare omgivning!"

martin sa...

USA är numera nettoexportör av energivaror, precis som Ryssland. Jag spekulerar naturligtvis på alldeles för lite information, men det ser för mig ut som om Saudi och Ryssland söker diversifiera sin industri medan USA försöker bevara den som den är genom att tvinga in EU i ett beroende av USAs fracking. Medan Ryssland utvecklar livsmedelsindustri, Saudiarabien köper kärnkraft av Ryssland, vill komma in i gasbranschen, licenstillverkar svenska vapen och liknande. Ja, diversifiering är kanske inte odelat positivt.

Men om Saudiarabien skall klara av de kommande decennierna måste samhället genomgå stora ekonomiska och sociala förändringar. Det gamla feudalsamhället funkade bra när man levde som kungar på att exportera en enda sak. För att diversifiera samhället och stå på fler och egna ben, kommer det krävas en förändring av hela samhällsstrukturen. Men kommer Saudi klara genomgå denna svåra förändring utan att stället exploderar i inbördeskrig och blir fröet till ett regionalt storkrig? Jag var orolig att när kung Abdullah dog och kungamakten försvagades i sin legitimitet att landet skulle implodera, med ett regionalt storkrig som följd, än så länge har mina farhågor varit felaktiga.

Men är invasionen av Jemen ett tecken på svaghet? Vart är det gamla kungadömet på väg? Vi har anledning att följa utvecklingen.

Björn Nilsson sa...

Den nye kronprinsen som kuppades fram tidigare i år försöker både diversifiera ekonomin och samtidigt göra utrikespolitiska dundertabbar. Överfallet på Jemen är ett. Äldre saudiska härskare gjorde inte misstaget att föra krig långt inne i Jemen. När jemeniten reser sig ur khat-ruset är han en sjuhelsikes kämpe i sina oländiga berg. Men prinsen fattade inte det. Kampanjen mot Qatar är i samma kategori, med hotelser och blockad som utmynnar i ingenting.

Jag tycker det verkar svårt att göra några profetior. Vad säger att det inte blir en ny kupp i Saudi i morgon, och andra gubbar hamnar i ledningen? Och vad har de för preferenser? Samtidigt kan en illa genomförd kupp få hela landet att sprängas i bitar, och då blir allt ännu krångligare att förutse. - Eventuellt kan saudiernas nuvarande rysslandspolitik vara ett försök att hitta något stabilt att hålla i handen.