onsdag 30 juli 2008

Svampplockningsdags?


Jag vet inte hur det ser ut med svamparna ute i skogen. Det kanske har varit för torrt för dem den senaste tiden. Jag är för övrigt en usel svampplockare. Har svårt att urskilja eventuella kantareller såvida de inte rycker mig i byxbenet och pockar på uppmärksamhet. Men i en av mina blomkrukor hemma stack den här gynnaren upp i stället. Mystisk liten rackare, men det verkar inte vara något man lägger i stekpannan eller stoppar i en omelett. Kan det vara en sådan där svamp som man tuggar och "blir rolig" av månne? Nej, förmodligen en helt harmlös och onyttig litten rackare misstänker jag.

5 kommentarer:

Geoffrey Goines sa...

Mja, från vad jag kan se så är det en rodanade fjällskivning av den ljusare formen. Den återfinns i trädgårdsjord i södra sverige. Ska vara lite smågiftig, men inte värre än magvärk/-kramp.
Denna svamp är nära släkt med stolt fjällskivling som verklingen är en delikat sak.

Björn Nilsson sa...

Tack för upplysningen. Jag tänker verkligen inte kolla om det där med värk eller kramp stämmer! Trädgårdsjord låter troligt. Jag hade ett hel samling svampar av den här sorten i en blomkruka förra året också. De rasade dock ihop efter bara några dagar.

Geoffrey Goines sa...

Sveriges främste svampexpert (som jag oförskämt nog glömt namnet på) provade svampars giftighet genom att testa dem alla. Ryckten gör gällande att han höll telefonkontakt med en kollega var 15e minut under svampprovningar, för att berätta hur han mådde...

(Det är väl tack vare honom svenska svampböcker innehåller info om vilka symptom man får när man äter en viss giftig svamp)

Björn Nilsson sa...

Pelle Holmberg? Finns en som heter Suber också. Man får väl hoppas att karln klarat sig från äventyret utan skador på inre organ eller andra otrevligheter!

Anonym sa...

Jag älskar att plocka svamp och jag är mycket förtjust i att äta sådan, men däremot avskyr jag att rensa den :-).

Jag tror att det kan bli en fin svampsensommar om det kommer lite mer regn nu, som det tydligen ska göra. Hoppas på massor med Karl Johan och förstås också andra soppar, blodriskor samt kantareller och taggsvamp, de svampar jag säkert kan och brukar plocka mest av. Blodriskor är min favoritsvamp.

Allt annat kallar jag nonchalant och fullkomligt okunnigt för "oätlig brun" eller för flugsvamp.

Vi hittade förresten våra första kantareller redan kring midsommar. Ingen stor skörd dock.