lördag 9 augusti 2008

Djupt illavarslande ...?

Jag tittade just på utrikes-Bildts blogg. Han skyller ädelmodigt hela konflikten i Kaukasus på Ryssland. "Djupt illavarslande ryska motiv". Tja, vem skulle det annars bero av att det blir bråk? Har inte olika gäng av lokalpolitiker något ansvar? Och vad säger vi om politikerna i väst?

Någon i kommentarerna visade på att det här kan ses som en fortsättning på vad som hände i Kosova - när albanerna i Kosova fick klartecken att bilda en icke-hållbar stat under internationellt beskydd och efter internationella påtryckningar, varför skulle inte abchasier och ossetier kunna få göra samma sak? Genom att ge kosovoalbanerna en egen stat har man släppt anden ur flaskan! Om Kosovo fick bli egen stat kan väl vi i Fläskböle också få vår stat!

Någon påstod i kommentarerna också att Google earth var nedstängt över Georgien, men jag gjorde nyss en flygning över hustaken i Tblisi och tog sedan en titt på Gori utan problem.

Just nu är det "bara" en lokal konflikt med regional betydelse. Men hur kommer det att se ut framåt, om inte krisen kyls av? Man kan ju tänka på att två världskrig har startat inte som plötsliga utbrott omöjliga att förutse, utan snarare som en serie lokala krig och motsättningar som så småning utvecklats till "den stora smällen. Första världskriget föregicks av tävlan om kolonier och krig på Balkan. Det andra världskriget byggdes upp genom mindre aggressioner från vissa makter (Japan mot Kina, Italien mot Abessinien och Albanien, spanska inbördeskriget etc). Dessutom fanns den stora ekonomiska krisen och rädslan för revolution i bakgrunden. Är det möjligen en liknande process vi ser nu? USA slukar olja och vill ha kontroll över produktion och distribution av olja från och genom Kaukasus, Ryssland vill inte vara med om det, och så ... pang!?!

Någon kommentar till Bildt ville skrämmas med att ryssarnas kanske skulle börja intressera sig för det baltiska området igen. Tja, varför inte? Är NATO beredd att ställa upp om ryssarna drämmer näven i bordet i Tallinn, Riga och Vilnius? Det kanske vore intressant för Moskva att testa?

Om det är något som verkligen är djupt illavarslande i hela den här historien så är det USA:s oförmåga att förstå att dess världsherravälde är på utgående och att det bör avvecklas på ett fredligt sätt, inte i ett blodigt kaos.

Inga kommentarer: