söndag 24 augusti 2008

Dår- och slakthus Afghanistan

Afghanistans inte särskilt representative president Karzai (han har knappt en kontroll över Kabul, däremot ser det ut som om motståndsgrupperna börjar få grepp över tillfartsvägarna till staden) protesterar mot det senaste NATO-angreppet mot en by i västra delen av landet: uppåt 90 döda, varav ett femtiotal barn.

USA mal på med sitt vanliga om att det visst var talibaner, och det skall utredas (hur många utredningar håller man egentligen på med? vad leder de till? och är det rimligt att förövarens organisation utreder om något fel har begåtts?) ... .

Men i slutet av artikeln i New York Times kommer en ganska sannolik förklaring till blodbadet: stamrivalitet i kombination med att NATO-styrkorna inte klarar av kontrollen nere på marken. Någon som hade något otalt med den bombade gruppen sprang till US-amerikanerna och påstod att "därborta finns det talibaner". Eftersom ockupationsstyrkorna inte hade kapacitet för en utryckning med marktrupper skickade man flygvapnet. Och man kan ju lita på att piloterna inte hade någon större aning om vad de bombade eller raketbesköt. Jag misstänker att man kan hitta åtskilliga fall där detta här hänt, att smarta afghaner utnyttjat de dumma amerikanernas godtrogenhet. Om man är sur på folket i grannbyn är det ju toppen att få hjälp av USA:s flygvapen för att bomba bort dem!

Det måste ju tränga fram information till NATO-piloterna om att mängder av deras operationer innebär masslakt av civila. Reagerar de på detta eller blir det bara en axelryckning och en ursäkt att "jag lydde ju bara order"? Eller är ett asiatiskt människoliv inte värt något för de modiga männen i miljondollarsmaskinerna?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visst blir man förtvivlad.

Anonym sa...

Sixten: Det har kommit bilder från bombmassakern på civila på www.nyhetsbanken.se

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte om jag vill titta på läskiga bomb-bilder, jag är en rätt fridsam person. Och just när jag ätit frukost dessutom. Men tack för tipset i alla fall.