söndag 17 augusti 2008

Där kommer vitingen ... nej, gulingen!

Jag läser ibland en blogg skriven av Chris Blattman som behandlar Afrika. Nyligen berättade han om barn i olika delar av Afrika, när det dyker upp en främling, samlas och ropar att den vite mannen kommer. Men så fick Blattman några kommentarer vilket orsakade ett nytt inlägg. Nu har man nämligen börjat ropa att det är kinesen som kommer! Världen förändras!


Man kan ta det från den humoristiska sidan, eller vara gravallvarlig. I USA börjar man tydligen på sina håll svettas rätt så ordentligt - obevekligt verkar de asiatiska jättarna vara på väg upp, och då naturligtvis i synnerhet Kina. Vilket framgår av det här inlägget Coming Soon: A Post-American World som jag plockat upp via HuffPost. HuffPosts existens upptäcktes tydligen för några dagar sedan av Dagens Nyheter. Jag läser Det progressiva USA, så det där visste jag för länge sedan.

"That's a big shift from a world in which America was at the center economically, financially, culturally, militarily, politically, to a world in which there are more centers and many forces, from India to China to Brazil to South Africa that have to be taken into account,"

Inget konstigt med det. Inget är fast under kapitalismen, allt flyter, och på samma sätt som dess tyngdpunkt fanns i Europa fram till Första världskriget och den sedan drev över till USA glider tyngdpunkten nu ut i det som nyss var Tredje världen. Det var många kommentarer till artikeln och många som skyllde nedgången på de senaste årtiondenas politik. Intressant läsning. Mycket ilska vällde upp mot republikanerna och storbolagen- frågan är vad som händer med den. Om det växer fram ett positivt krismedvetande kanske de kan göra något positivt åt det och anpassa sig till en post-amerikansk värld. Amerikaner får sluta lära sig geografi genom att föra krig, och i stället börja städa upp i det egna landet. Men att kapitalismen drar vidare österut kan de nog inte göra så mycket åt. Utvecklingen kommer att bli intressant framåt. Sverige kommer inte att vara opåverkat. Det blir fler kineser här också. Och USA-beundrarna får väl börja studera mandarin i stället.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som om du tror på en fredlig förändring, eller i varje fall att inte vi i Europa råkar illa ut.

Jag undrar jag förstås.

Björn Nilsson sa...

Knäckfrågan är väl om amerikanerna reagerar med att slå vilt omkring sig eller om de uppträder sansat och börjar lösa sina problem på hemmaplan. Om de exempelvis börjar krig med Kina, eller om de istället tar itu med allt som förfallit i USA under de senaste årtiondena. Och det vet man ju inget om i förväg.

Anonym sa...

Själva förändringen är det naturligaste av allt naturligt. Kina var centrum av världen från åtminstone 500 år före vår tideräkning till i mitten av 1700-talet, och stod för mer än 30 procent av produktionen hela tiden. Det är inte för inte som Kina på kinesiska heter "landet i mitten".

Det har spekulerats mycket om varför Europa kunde inta en så onaturlig roll från ca 1750. Två förklaringar verkar rimliga:
- man plundrade Amerika och blev under någon tid ohyggligt likvid. Samtidigt blev man ett naturligt centrum för allt utbyte med denna nyupptäckta världsdel.
- eftersom det bestod av flera konkurrerande jämstarka stater blev vapentekniken och den militära organisationen bättre än i läder där det inte fanns nån egentlig konkurrens.

Nu försvinner ju de här fördelarna, så vi kan återgå till det normala igen.

Björn Nilsson sa...

Det stod i DN idag att de nyrika kineserna föredrar europeiska framför amerikanska eller japanska prylar. Kanske lika bra för Europa att dumpa det krisande USA och i stället hoppa på "the Chinese Band-wagon"?

Geoffrey Goines sa...

denna är rätt klockren

http://www.mg.co.za/zapiro/all/9

Björn Nilsson sa...

Ja, den där teckningen säger väl ungefär hur det fungerar numera. Kineserna har en välfylld plånbok och ställer inte en massa otrevliga frågor, så de går väl rätt bra ihop med många afrikanska ledare.