torsdag 22 oktober 2009

Förnuftiga finnar flyr fältet och lite mer om finsk historia


De fruktade finska hakkapeliterna fotograferade på något slagfält under trettioåriga kriget. Tänker killen till vänster gå och hänga sig i det där repet?

Enligt traditionen och Wiki vrålade de finska ryttarna hakka pälle när de gick till angrepp på de europeiska slagfälten under trettiåriga kriget. Hacka på! Men nu är det andra toner som gäller. Finnarna i Afghanistan vill åka hem. Det är förnuftigt. Kan man inte fixa så de samåker med svenskarna?

Jag tog en titt i Hufvudstadsbladet, men där stod inget. Däremot såg jag några artiklar om evighetsämnet Andra världskriget som det kan vara värt att nämna: En om att det togs misstänkt få krigsfångar av finnarna under vinterkriget, och att dödligheten i de finska lägren under fortsättningskriget 1941-1944 var bland de värsta under kriget: 30 procent. Jag har för mig att dödligheten i engelsmännens ökända läger i Sydafrika under boerkriget låg på 25 procent, men där fanns ju också många barn.

En annan handlar om "Svensk attack mot Mannerheim". Känsligt det där med kritik från svenskar. Mannerheim jämförs med Hitler och Mussolini - varför inte med figurer som Horthy i Ungern eller Antonescu i Rumänien undrar jag? En intressant uppgift i den artikeln är att Sovjet i augusti 41 var berett att lämna tillbaka de områden man tagit 1940. Det har jag aldrig sett förut. Men vi får anta att finnarna var bländade av tyskarnas oerhörda maktuppvisningar och trodde att det bara var att hänga dem i rockskörten och inte bara ta tillbaka 1940 års förluster utan även Östkarelen som man misslyckades med att ta omkring 1920.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste originalartikeln i Helsingin Sanomat.

Det verkar som soldaterna inte var helt beredda på sin itutade roll som "fredsbevarare" när dom i själva verket hamnade mitt i en beväpnad konflikt.
Tre veckors specialutbildning kanske inte var relevant?

Högre echeloner pratar om 'kommunikationsmissar' hit och dit.
Större delen av manskapet hade dock ansökt om att hemförlovas.

Betr. finska läger i öst så användes samma gamla taktik som efter inbördeskriget dvs man svalt ihjäl fångarna.

Behöver jag nämna att finska ultranationalistiska grupper är förtvivlade, speciellt som åtagandet övertas av 'ärkefienden' Sverige...?
(Myten om den finska soldatens överlägsenhet lever ännu)

Björn Nilsson sa...

Terve. Jaha, det är dåligt med sisu numera. Månne bäst att bonden Paavo kastar sig på sin pukko? Finland får ju sina smällar då och då. Men under vissa tider har det gått bra, och då har de gärna talat om för oss dumma svenskar hur saker och ting skall skötas.

Jag tror ingen utbildning hjälper i Afghanistan, såvida man inte utbildar sig till taliban. Varför skulle finnar eller svenskar klara sig bättre än stormakternas topptränade commandos?

Lasse Strömberg sa...

Appropå Finland och historia skulle jag vilja rekommendera boken "Vägen till Tammerfors", som handlar om slaget om Tammerfors av professorn i historia vid Helsingfors universitet Heikki Ylikangas.

Slaget om Tammerfors våren 1918 är förresten ett av de största slaget i nordens historia. Men det vet väl alla? Det säger också en hel del om marskalk Mannerheim och kanske kan man också se en del kopplingar mot hur Mannerheim sympatier för nazityskland skulle komma att utveckla sig.

Den fick faktiskt pris som bästa fackbok i Finland på nittotalet.

Jan Wiklund sa...

Ylikangas har också skrivit en mycket läsvärd bok om bondeupproret i slutet av 1500-talet. Inte minst är den läsvärd för alla sina lakoniskt dräpande karaktäristiker av bl.a. diverse uppblåsta överhetspersoner.

Det låter som jag bör läsa hans bok om inbördeskriget.

Björn Nilsson sa...

"Klubbekriget i Österbotten", hur översätter man det till engelska? "The lollipop war in Easter Bottom"?

Anonym sa...

Med få undantag översätter man namn på platser. Köbenhavn är väl ett känt undantag.

Var det godisklubbor bönderna slogs med? :-)

H2

Björn Nilsson sa...

Jag undrar om det kan ha varit så kallade morgonstjärnor som bönderna svingade där i Österbotten på 1590-talet? Alltså en klubba med tjock ände i vilken man slagit in ett antal otäcka spikar för att göra den ännu otäckare. Det såg väl lite vagt ut som strålarna från en stjärna. Upproriska bönder i Närke på 1650-talet var beväpnade på det sättet. De kallades "Morgonstjärnorna".

Jan Wiklund sa...

Det måste ha varit dessa översättningssvårigheter som ligger bakom att boken inte är översatt...

Annars var klubbor ett oerhört effektivt vapen mot plåtklädda kavallerister, säger Ylikangas. Och på annat håll kan man lära sig att det var en uppfinning av husiterna, dessa makalöst effektiva revolutionära soldater.

Felet de finska bönderna gjorde var att de inte tillämpade Maos princip att angripa när fienden var svag och dra sig tillbaka när han var stark. De envisades med en fullständigt ineffektiv strategi med avgörande slag genast.

Björn Nilsson sa...

Romanen "Berättelser från träskmarkerna" som inspirerade Mao till hans teorier om gerillakrig fanns nog redan under Klubbekrigets tid. Bönderna kunde ha haft nytta av en översättning.

Annars är ju bondeuppror oftast våldsamma och illa organiserade historier. Och bondeprotester i Europa tenderar ju ännu till att vara bråkiga historier. Det var först när bonderörelserna kombinerades med nationalister och kommunister under 1900-talet som de blev verkligt samhällsomvandlande rörelser.

Har för mig att arga bönder försökte storma riksdagen i Helsingfors för en del år sedan. Men de hade nog inga klubbor med sig.

Jan Wiklund sa...

Ja det är sant att strategin hade gammal hävd i Kina. Nienrörelsen vid nedre Huangho på 1850-60-talen använde den också.

Men det är fel att bönder annars skulle vara oförmögna till smart strategi. Titta på Morelos bönder på 1910-talet t.ex. Eller på Via Campesina idag.

Björn Nilsson sa...

De schweiziska bönderna vann ett stort slag mot en riddararmé har jag för mig. Och folk på Tyska Nordsjökusten kunde hålla ut länge i sumpiga områden där pansrade ryttare hade svårt att ta sig fram. Så det är klart, det finns några exempel. Men egentligen så är ju nederlagen många fler.

Anonym sa...

Det stavas puukko och inte pukko,var inte ett sådant pucko.
2020 döptes i Sverige (Svärje) fler till mohammed än till t.ex. : björn, olle, carl, gustav, erik, tage, ture, svante, sixten, emil, hjalmar, victor, kasper, vilgot, joel, max, melker, david, jonathan, daniel, anton, henry, aron, frank, jacob, ivar, samuel... (glenn syntes inte på 100 listan "alla i gbg heter glenn")......josef ett snäpp populärare än mohammed, elton ett hack bakom.....2020 döptes 240 fler mohammedianer än björnar, hur många fler tillkom på annat sätt vet ej....exempel på "svenska" namn mer poppis än josef......louie, matteo, noah, william, liam, charlie, oliver, frans, otto, filip, sam, adrian, hugo, gabriel, lucas, leon, walter, theo, alfred, leo, harry, adam, elias, oscar, vincent, isak,theodor, ludvig, august, alexander.......josef fanns där men såg ej adolf i 100 listan.

Anonym sa...

Svensken är avundsjuk på Finska soldatens överlägsenhet.