torsdag 8 december 2011

"icke namngivna personer med med insikt i arbetet"

Vilket arbete? - Jo att:
Vissa centralbanker i Europa har börjat överväga alternativplaner för att förbereda sig för sannolikheten för att länder lämnar euroområdet eller om valutaunionen bryter samman.
Nu har det cirkulerat obekräftade uppgifter ett tag om att Tyskland trycker upp nya marksedlar, men vad jag vet har det inte varit mer än just obekräftade uppgifter. Frågan är vilka nyheter som vi möts av på nyårsdagens morgon: Grekland återgår till drakman? Det låter inte helt otroligt.

Saxade listan här, men den verkar stamma från Wall Street Journal ursprungligen
Finland kunde vara tänkbar kandidat som avhoppare från €. En smart (?) lösning kunde ju vara att de började använda svenska kronan i stället och åtminstone vad det gällde exporten kunde få samma fördelar som SEK har. Men man kunde nog lika gärna be dem använda ryska rubel, den sårade nationella självkänslan sätter nog stopp för många kreativa framtidsinriktade lösningar om Finland skulle komma ut på det sluttande planet.

Att hela €-zonen skulle säcka ihop låter mindre troligt även om det kan gå så. Dels är det ett första rangens prestigeprojekt, dels är hotet om kris ett utmärkt tillfälle att skrämma folk att gå med på saker som de vid lugn och eftertanke aldrig skulle svälja. Detta innefattar att svenska resurser under höga rop om kris och panik skyfflas över till EU - för vidare befordran banker i norra Europa som ägnat sig åt vårdslös kreditgivning. Övriga skall utsättas för 'åtstramningar'.

Med en viss omskrivning pratas om 'demokratiskt underskott' i EU. Detta 'underskott', som lika gärna kan kallas 'finanskapitalets diktatur' blir inte mindre om det här spelet fortsätter, folken trycks ned och hatet ökar. Nyss framkom att holländarna privat är skuldsatta upp över öronen. Hur förklaras detta med det nya fräscha EU-tonläget: Holländarna är lata och slarviga och sitter bara och dricker genever och röker cannabis hela dagarna!?

10 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Men i Sverige vill Folkpartiet hålla en folkomröstning om Euron igen...

Björn Nilsson sa...

De kanske kunde få sin omröstning --- på rent jäkelskap!

martin sa...

Pierre,
FP är riktiga motvalls kärringar, när alla är liberaler, då kör de stockkonservatism. När alla hatar SD, då passar FP på att härma SD. När en samlad kår av utbildare sågar deras utbildningspolitik, då skaffar de mer dåliga utbildningsförslag. När alla vill att tjejer skall ha sina könsdelar ifred så vill FP tvinga dem att visa upp dem för myndigheter.

Jo, det är nog klokt av riksbanksoligarkerna att justera lite, pyramidspelet blev så stort att alla kan se pyramiden. Bättre då att ha flera mindre pyramider, lär av "multilayer marketing" FFS!

Björn Nilsson sa...

Ibland måste man nästan beundra folk som lyckats hålla fast vid dår-åsikter trots att allt är fel bara man tittar efter. Men de kanske är så inne i visionen av det goda målet att de inte ser fallgropen och minfältet på vägen dit?

martin sa...

Björn,
Liberalismen innehåller en stor portion idealism. Du vet det där om att bortse från materiella förutsättningar, "vill man så kan man" och annat självdestruktivt tänkande. Det är alltså avsikten och viljan/visionen som är det viktiga, inte verkligheten och hur det faktiskt i slutändan blev. Det är det som förklarar en hel del av borgarnas kapitala misslyckanden. Det är också det som gör att de håller fast vid empiriskt bevisade dumheter ända in i kaklet.

Björn Nilsson sa...

För mycket idealism = voluntarism ??

martin sa...

Björn,
jag vet att jag förvirrar med begreppet idealism. Det är ofta förknippat med engagemang och att gratis engegera sig. Det är inte det som avses, det är filosofiinriktningen "Idealism", ett allt igenom farligt gift för sinnet! Jag menar att delar av den filosofin har förgiftat vårt samhälle, att delar av den filosofin återfinns i liberalism och exempelvis Ayn Rand.

Björn Nilsson sa...

Får jag rekommendera Friedrich Engels' lilla skrift Ludwig Feuerbach som behandlar skillnaden mellan idealism och materialism inom filosofin? Idealism anser att tanken kommer innan föremålet, materialismen att föremålet kommer före tanken. Ur dessa grundbegrepp växer olika filosofiska skolor fram, men ingen kan väl sägas vara helt rätt eller fel. Beror av när/var/hur man studerar olika frågor. Idealismen får dock ta sin tillflykt till religiösa förklaringar om man vill hävda att idén om universum fanns innan det fanns ett verkligt universum att studera.

Kan man inte avfärda Rand som en galen ryska helt enkelt?

martin sa...

Björn,
Idealism kan vara ett bra, men farligt verktyg för individen. Det kan användas till motivera sig att gör det där lilla extra, jag vill och jag kan, fan ta materiella förutsättningar. Det blir dock fel när verkligheten plattar till dig, då var det ju ditt fel, du ville inte tillräckligt mycket, du trodde inte tillräckligt, du är en dålig person.

Men detta är inte idealismens filosofi egentligen, jag får kanske kalla det idealistiska tendenser snarare än fullt utblommad idealism, som förmodlingen ingen på fullt allvar tror på längre. Men ändå finns en tendens hos högern att tro att den arbetslöse kan få jobb bara han vill, oavsett de materiella förutsättningarna, det är en idealistisk tendens. Men jag får väl läsa lite mer så jag mer grundligt kan kritisera filosofiska felslut i liberal litteratur, kultur och handling.

Jag brukar säga att man inte finner varesig moral eller förnuft i våldtäktslitteratur. Då avser jag Bibeln och Ayn Rands pekoral.

Björn Nilsson sa...

Vad den neoklassiska nationalekonomin tror om arbetsmarknad har inte mycket med denna världen att göra. Modellen förutsätter i princip att vem som helst kan göra vad som helst och därmed är utbytbar mot vem som helst och att ekonomin ständigt strävar mot jämvikt.