tisdag 10 april 2012

I de fina kvarteren


I de fina kvarteren, på Birger jarlsgatan i Stockholm, bara några meter från det (ö)kända Stureplan, kan det se ut så här numera. Tisdag eftermiddag. Är det månne en mäklare eller finansman, eller kanske en något drogpåverkad medlem av Stureplanscentern, som har funnit det lämpligt att vila sig en stund invid husväggen?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle gissa på en vanlig hemlös som dock visar på lite patos. Varför låta sig skuffas undan? Bättre att lägga sig på bourgeoisiens boulevard, till näpst och varnagel för en Stureplanscenter som ser på den hemlöse som på ett runkpapper.

/mgu

Björn Nilsson sa...

Vanlig eller ovanlig - 'hemlös' torde det dock handla om, det har du rätt i.

Anonym sa...

Vanlig skulle jag säga. Malmvägen i Sollentuna eller Birger jarlsgatan i Stockholm. Om man tvingas bo i en Everest Travel så blir gentrifieringen tydligare ju närmare Gustaf Adolf torg man kommer. En vräkning på Malmvägen och man talar om det sociala arvet. Dom som bor bättre skiter i hur många som bor i sovsäckar, det viktiga är att dom (sovsäckarna) inte syns.
/mgu

Björn Nilsson sa...

Man kunde ju tänka sig att sovsäckarna borde vara mer "classy" nedåt Stureplan? Bättre fabrikat, mer dun etc.

martin sa...

Det där är en person förmodligen ur något av de två läger av hemlösa som jag passerar till och från jobbet varje dag. Det finns givetvis fler och de har kontinuerligt blivit fler under 2000-talet.

mgu,
Malmvägen ja, mina kvarter. En kommunal hyresvärd som är snabbast av alla hyresvärdar jag nånsin bott hos med att kräva vräkning hos kronofogden. En hyresvärd som används av politikerna som en kassako. Folk blir hemlösa, vräkta och krävda på inkassoavgifter för att subventionera servicen till villorna i Norrviken. Äckligt.

Men borgarna kommer likt fascisterna nere i europa, hävda att det bara är romer som är fattiga och hemlösa, bara de som tigger. En del av ökningen av rumäner och romer bland de hemlösa i Sverige har med det fascistiska europa att göra. När italienska politiker skryter öppet om hur många läger de rivit och hur många romer de fördrivit, så kommer det givetvis att öka här. Men anständigheten tar snabbt slut. Borgarna är trots allt de första att uppröras av hemlöshet och tiggeri. Inte att företeelsen existerar, men att de skall behöva se den. Deras lösning är tiggeriförbud. Polisen fördriver och river regelmässigt läger för hemlösa runt om Stockholm. Det man i övriga europa skryter om, gör vi här i det tysta. Inte en notis i en tidning när polisen sätter in en gryningsräd och jagar bort hemlösa från den samling bilvrak de sover i. Äckligt.

Björn Nilsson sa...

Marx skrev väldigt tidigt under sin karriär att fattigdomen ändrar karaktär under kapitalismen, och bourgeoisins attityd till detta är: först erkänner man att den finns, sedan förklarar man den olaglig.

Annars kunde ju systemet som skapar fattigdom olagligförklars?

martin sa...

Björn,
det är så på pricken sant att man kan tro Marx levt i Stockholm på 2000-talet.

De vill få det till att det är en livstil.

Men grejen är att de inte behöver förbjuda det. Polisen gör sitt bästa för att driva bort dem, river deras läger. Har själv ingripit emot väktare i tunnelbanan som suttit på en uteliggare i tunnelbanan. Nu tillsåg jag bara att han inte utsattes för mer våld, men när polisen kom hade jag inget att sätta emot och de forslade bort honom. Jag gissar att de tog in honom som misstänkt narkotikapåverkad och efter urinprov skjutsade de ut honom ur stan och dumpade honom i Ulriksdal eller liknande platser.

Anonym sa...

Heder åt dig martin som tillhör den minoritet som aktivt hjälper de som blivit hemlösa.
Jag med andra anser att samhället bör få resurser att hjälpa dessa, men vad gör vi innan detta kan hända?
Det är några frivilliga hjälporganisationer som gör något, men var är den solidaritet som främst arbetarklassen gjorde sig kända för? idag tittar både sossar och vänster bort från eländet och sysslar med retorik istället för handling
eldorado

martin sa...

Nja, kan inte påstå att jag tillhör de som aktivt hjälper, men ser man två vakter trycka ned någon på marken som skriker av smärta, ja då går man väl fram och frågar vafan som pågår. Det räckte ganska långt, kändes som väktarna var ställda av att en vuxen vanlig människa ville få en förklaring på vad de höll på med. Det säger kanske något om vårt samhälle när våldet blir förvånat när det krävs en motivering av det.

Fast det är inte första gången. En kväll med några polare på stan så stötte vi på ett gäng ligister som höll på och bråkade med en uteliggare. Vi gick fram och sa "Vi är på hans sida, kom igen nu, skall vi slåss då?" Det är inte bara vakter som klämmer åt hemlösa med våld, det våld Burgess beskrev i sin bok "A Clockwork Orange" finns i verkligheten.

Klart det skall finnas rejäla resurser. Det borde finnas en hel kedja åtgärder där man stegvis kan hjälpa dem till en dräglig tillvaro efter förmåga. Det skall inte lämnas till några frivilligorganisationer, de gör ett jättejobb, men de skall inte behöva göra det. Det skall finnas något på plats från samhället. En kedja av stödboenden och olika boenden fram till målet som är en egen lägenhet, eller nått, de som jobbar med de hemlösa skulle nog designa ett bättre system än jag kan komma på.

Anonym sa...

martin, jag vill nog trots din blysamhet hävda att du är i en minoritet som ställer upp för de svagare. Bra gjort.

Jag har ingen problem med de som föredrar en samhällslösning. Inte heller för de som politiskt agiterar för en det. Jag är pragmatisk och tycker alla hjälp är bra.
Men vad hjälper en politisk diskussion DAGENS fattiga och hemlösa?
Det är frälsis, soppkök stockholm och en del andra utför det mest nödvändiga just nu. Arbetarrörelsen lyser med sin frånvaro och visar noll i solidaritet.
Det handlar inte om antingen eller, det handlar om både och.
eldorado

martin sa...

Ja, mångfald är alltid det bästa. När jag sa att de inte borde behövas, så menade jag inte att de skall ersättas. För även det bästa system har luckor som folk kan falla igenom. Därför är en mångfald av organisationer och systemlösningar det som behövs.

Arbetarrörelsen verkar inte längre tro att fattigdom är något som angår dem. Att arbetslösa inte är arbetare. Vet inte när arbetarna började betrakta arbetslösa och fattiga som parasiter som tär på deras intressen, var det kanske 80-talet?

Jan Wiklund sa...

Vad jag inte förstår är att de klassificeras som "bostadslösa" när det i första hand är utan försörjning de är. Ett resultat av åtstramningspolitiken och den såkallade "naturliga arbetslöshetens" politik.

Låt vara att det är konstant brist på bostäder (och alltid har varit det i växande storstäder), men även om det funnes skulle de inte ha råd att bo där ändå.

På trettitalet slog man båda flugorna i en smäll - byggde bostäder för att folk skulle få jobb - och bostäder samtidigt. Smart va? Nåt sånt skulle dagens politiker aldrig kunna komma på!