måndag 2 april 2012

Lästips Syrien

Här är en artikel om Syrien som känns balanserad - kanske för att den är skriven av antropolog? Hur som helst, frågan är varför den syriska befolkningen inte åtminstone tillfälligt gjort gemensam sak för att störta regeringen, som det skett på andra håll. Delar av befolkningen verkar föredra en situation där man vet vad man har i stället för ett osäkert framtida kaos, och vem kan väl ha några invändningar mot det?

Ja, Syriens fiender som kallar sig Syriens vänner i ett egendomligt anfall av humor har i alla fall invändningar. De är en samling mer eller mindre dubiösa regimer (samt Carl Bildt) som ger blanka fasen i de vanliga syriernas väl och ve. Men nog måste det väl vara ett brott mot FN-stadgan att några av dessa 'vänner' meddelar att de skall pytsa upp nästan hur mycket pengar som helst för att betala en upprorsrörelse i ett annat land? Vad är det för 'upprorsmän' som betalas utifrån? Åtminstone förr kallades sådana för quislingar och landsförrädare när de för utländska pengar gav sig på det egna folket.

5 kommentarer:

IndienSolidaritet sa...

Det är precis som man måste läsa alla tidningar tvärtom. Om man byter ut ordet frihetskämpar mot quislingar så blir artiklarna åtminstone lite roligare.

martin sa...

Tja, man har ju förbjudit privatpersoner att skänka pengar till terrorister. Då måste stater gripa in och hålla industrin levande. Eller nått. :(

Vi skall komma ihåg att dessa individer är enbart ett redskap. Ett redskap för en mat ett system som är globalt, ett syfte som är rotat i den ekonomiska organisationen av vår värld.

Jan Wiklund sa...

Martin: Människor är aldrig bara redskap. Såvitt jag vet finns det en massa islamister inom oppositionen i Syrien, och de har sin egen agenda. Antagligen finns det också ännu fler "vanliga" sunni-muslimer (regeringen är kraftigt alawit-dominerad). Att sen diverse stater ser deras agerande som varande i sitt intresse är en annan sak.

martin sa...

Hmm, jag klumpigt uttryckt. För det ekonomiska systemet är människor enbart redskap, från globalisternas perspektiv är människor och deras aktiviteter något att utnyttja eller bekämpa. De bekymrar sig inte om de små människornas önskningar och mål. De har fokus på den ekonomiska överbyggnaden i den globala civilisationen. Alla skall med.

Jan Wiklund sa...

Ja. Men det kommer man aldrig ifrån vad man än gör. inte ens arbetarrörelsen lyckades undgå skuggrörelser och kooptering. Men det betyder ju inte att det skulle ha varit bättre om dom aldrig hade försökt.