söndag 29 juli 2012

Otrevligt besök

När jag tog en kvällspromenad upptäckte jag den här affischen:


Om vi tittar närmare på textavsnittet:EDL - jaha, då är vi inne på Breivikarnas område då. En sentida motsvarighet till det gamla tysk-nazistiska Anti-Judiska Kampförbundet månne? Skillnaden är att man bytt hatobjeket. Under det gångna årtiondet har ju de smarta grupperna av fascistisk natur bytt skepnad för att göra sig respektabla - man har gjort sig av med de oförbätterliga gamla jude-hatarna och i stället satsat på Israel och kamp mot ospecificerade muslimer som håller på att ta över världen.

Det finns folk som sticker näsan i vädret och fnyser "jag är varken kommunist eller nazist". Att de inte är kommunister kan man tro på, men vad det gäller nazismen är saken annorlunda. Det torde gå lätt för en borgerligt sinnad person att ta över i stort sett hela det nazistiska idégodset men plocka bort det speciella judehatet, ersätta med muslimhat, och sedan traska vidare som om ingenting hänt. Ytan är ny men innanför skalet ser det ut ungefär som förut, alltså någon variant av fascism och missförstådd darwinism.

Det luktar illa i Europa för tillfället.


3 kommentarer:

Anders Romelsjö sa...

Tankeväckande. Och det kan gå fort! Förmodligen enklare att uppamma muslimhat än judehat. Det fanns ju ändå gott om "framstående" judar i 30-talets Tyskland bl.a. Och muslimerna besegrade korstågens med dessas "ädla" syften.

Björn Nilsson sa...

Finns det gamla uppkörda kanaler kan det gå skrämmande fort. Rysshatet är ju inom en liknande kategori, och där eldas det på igen från vissa håll.

Anders Romelsjö sa...

Det har du ju rätt i. USA leder väl också den grenen, med assistans av Bildt här i landet. Och massmedia är som regel av traditionellt inkörda på det spåret.