lördag 22 november 2014

Lite godis-historia

Som bekant har det varit liv om vad man skall kalla en liten kula, tillagad enligt recept nedan. Är det chokladboll, havreboll, negerboll ... . Vilken är den hävdvunna, korrekta beteckningen? Här finns hjälp för att reda ut den kontroversiella kulans historia.

Så här såg den ut när jag gjorde några egna exemplar (gott till en kopp kaffe exempelvis):

DSC_3517
Garneringen är kokos, men är det rätt att kalla den 'kokosboll'?

Ja, receptet får vi inte glömma:

Det här behöver du…
(ca 25 st)

100 g margarin eller smör
3/4 dl socker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl havregryn
2 msk kallt kaffe
Garnering:
1/2 dl kokos eller
1/2 dl pärlsocker
Gör så här…
1. Skär matfettet i mindre bitar.
2. Blanda ihop matfett, socker, kakao, vaniljsocker och havregryn i en skål. Använd händerna eller en matberedare.
3. Häll sist i kaffet och blanda tills det hela är en smet.
4. Rulla små bollar, ca 25 st. Rulla dom sedan i kokos eller pärlsocker. Låt ståkallt i minst 2 timmar innan servering.

9 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Ser, enligt receptet, rätt enkelt ut att göra. Ska nog ta och prova, men vad jag kallar dem tänker jag inte tala om...

Björn Nilsson sa...

"Kalaskula", "Kulboll", "Bollkula", "Chokladhavrenegerboll", eller vad?

Anonym sa...

Gott om kaffe?

Björn Nilsson sa...

Gott till kaffe, kanske?

/lasse sa...

Enligt min gamla NE ordbok är ordet "negerboll" från 1950. Att det fått ett visst grepp om folk kan väl ha att göra med det moderna samhället som började spira då. Bollarna är lätta att göra och man kunde låta barnen göra sådan som sina första insatser i köket och resultatet var populärt hos ungarna. Före denna tid skulle det nog setts som en aning slösaktigt att låta barnen "leka" i köket på det här viset med för många relativt kostsamma råvaror. Så för ett antal generationer har den kladdiga produktionen av dessa bollar varit ett positivt barndomsminne. Ungarna bryr sig förstås inte om vad godiset kallas, det är förväntan på att inmundiga sina alster som är det viktiga. Att sätta dem på kylning brukade anses onödigt fördröjning som inte innebar någon kvalitativ förbättring.
Det hade väl varit mer rätt att kalla dem Havre/Kakaobollar än Chokladbollar, Choklad är vanligen konfekten i gjord på kakao och används inte i receptet, iofs kallar man kakao och mjölk för choklad. Men kakao och havre är lite menlöst, man kan behålla kopplingen och kalla dem Afrobollar det låter lie mer spännande och intressant.

martin sa...

Inte mycket för postmodern språklig antirasism, precis som jag inte är mycket för det bakverk som använder daterade termer i sina namn.

Men vad vet jag, jag har mansprivilegier, cis-privilegier, vithetsprivilegier, smalhetsprivilegie, långhetsprivilegie, begåvningsprivilegie.

Det enda jag vet är att milimeterrättvisan är rättvisans fiende.

Björn Nilsson sa...

/lasse, jag tror att en stund i kyla höjer kvalitén på bollarna, i alla fall om man vill att de inte skall vara kladdiga.

Martin, har du inte inkomst- och utbildningsprivilegie också? (Vi får i detta sammanhang tänka bort exempelvis Iran, där den kvinnliga dominansen i högre utbildning är så enorm så myndigheterna känt sig tvungna att införa kvotering för att inte smarta tjejer helt skall utmanövrera mindre smarta killar.)

Om vi säger 'kulbollar' då?

/lasse sa...

/Björn
Alltså det var barnen som brukande mena att det inte behövdes någon kylning, detta trots att de redan fått i sig en del smet under produktionsfasen.

Björn Nilsson sa...

Tala om för ungjäklarna att Tomten älskar väl kylda 'bollar' och vägrar att komma till ungjäklar som envisas med att äta varma och kladdiga bollar!