tisdag 25 november 2014

Vem är isolerad egentligen?

Hittade den här kartan nyss, uppenbarligen hopkommen av en person med sinne för ironi. Det gröna är Ryssland som är isolerat från 'världen'. Det blå är 'världen'. Och så finns det svarta områden av viss storlek som inte ägnar sig åt att isolera Ryssland och därmed inte räknas till 'världen'.

Projektionen gör att den svarta delen av världen nog ser betydligt mindre ut än vad den skulle göra på en jordglob.

I västra Europa hotar ekonomin att dyka igen. Den fruktade 'dubbeldippen' i konjunkturen kan bli en 'trippeldipp'. Att i det läget ägna sig åt handelskrig kanske inte är helt vettigt?

6 kommentarer:

martin sa...

Stänga in sig i ett Nordkorea, tillsammans med den värsta utsugaren världen skådat, känns inte som en bra ide. Vi har austerity, delvis för USAs räkning, vi krymper medvetet vår ekonomi. Kan man se på kartan hur mycket vi måste krympa den med? :)

Jan Wiklund sa...

Krympningen av Europa känns mer som ett tyskt påfund än ett amerikanskt. Tyskland exporterar utav bara fan, eftersom de har specialiserat sig på konjunkturokänsliga varor. Med stark export skulle i normala fall värdet på deras valuta gå upp och exporten återgå till normala dimensioner. Med euron slipper de detta, den obehagliga uppgiften får EUs periferi ta på sig och Tyskland kan fortsätta tjäna mer pengar än nyttigt.

Men, förstås, det kvittar vem skurken är, det viktiga är att bryta sig ur tvångströjan.

martin sa...

Jan,
Så kan det givetvis vara. I ett större perspektiv är ju USA den givna utsugaren med ett petrodollarsystem som gör dem till en rentier state så länge energipriserna är stadigt stigande. Givetvis har de allierade längs vägen. Men om "vi" som EU tittar på kartan, så ser det mycket ut som om austerity är för att vi skall ersätta resten som arbetsläger åt USA som rentier state. Det är ju bara kolla på USA idag, de klarar inte mycket mer verklig ekonomi innan landet faller ned i kaos.

Anonym sa...

Samtidigt som USA yrar om att isolera Ryssland så ÖKAR handelsutbytet mellan USA-Ryssland medan den minskar mellan EU och Ryssland. Fattar inte de korkade politikerna i Bryssel vad som pågår? Och hur f-n kan man vara så dumma att man tror man hjälper till att isolera Ryssland? Det är bara att ta fram en kartbok och samtidigt läsa affärstidningar, där står allt om nya samarbetsavtal mellan BRICS, Japan, Sydkorea, Indonesien m.m som man skriver på med Ryssland. Det man sysslar med i USA är att isolera EU från Ryssland för ett alltför nära samarbete skulle vara ödeläggande för USA och deras geopolitiska agenda. Tyvärr så är antingen politikerna i Bryssel efterblivna eller mutade, kan ju även vara en kombination av dessa orsaker.

Benny

Björn Nilsson sa...

Man kan ju tänka sig en kombination av korkade, dumma, efterblivna och mutade. Men det kan ju finnas påtryckningar bakom kulisserna också, om USA snokat fram pinsamma hemligheter om ledande politiker i Europa. Sedan tror jag engelsmännen opererar i ett fack för sig, och fortfarande tror sig vara en världsmakt.

Anonym sa...

Björn, ja det kan ju vara anledningen till CIA-spioneriet som Snowden avslöjade av Europas politiker. Man vill gärna ha hållhakar och Merkel är väl den som det märks bäst på och givetvis skurken Hollande. Det var mer eller mindre stora demonstrationer i 200 städer i USA i samband med Ferguson och detta måste ju vara unikt i historien. Och denna skoop "missades" i stort sett av svenska media hehe...man kan med fog misstänka att det är en hund begraven i hur svenska media tar upp och förmedlar nyheter.

Benny