fredag 28 november 2014

Anledning till avundsjuka?

Pål Steigan påminner på sin blogg om att 28 november är 20 år sedan Norge sade NEI till EU. Det är bara att gratulera. Taktiken att ha omröstning om EU-medlemskap i fyra länder, och börja med dem där ja-sidan var starkast, fungerade inte helt ut. Och idag är motståndet starkare än någonsin i Norge verkar det. Där finns nog anledning till viss avundsjuka. Lite mer ryggrad verkar det finnas i Norge än i Sverige och Finland.

nei til EU

Finns det anledning att vara avundsjuk på Norge? - Svaret är väl att det beror på vad man tittar på. Landet är knappast självständigt ändå, om man tänker på diverse avtal med EU som binder Norge, och medlemskapet i NATO. Norges aggressiva militärism på senare år är inte uppmuntrande (som det våldsamma bombkriget i Libyen, där Norge var en av de värsta utövarna).

Det var billig norsk lax till försäljning idag. Jag köpte ett kilo som nu är uppstyckat i mindre bitar och förpassat in i frysen. Undrar om lågpriset beror av att norsk lax nu är utestängd från ryska marknaden, och producenterna måste bli av med den på annat sätt?

Norge skall ha heder av sitt NEI - men fredspris är norrmännen knappast kvalificerade att dela ut.

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Som alltid är det förstås en klassfråga. Mot nejsidan stod ett samlat etablissemang som dock besegrades av en klassallians av arbetare och utkantsbefolkning som formades redan under motståndet mot NATO på 50-talet.

I Sverige fick vi aldrig den kampen, så vi stod svagare när det blev allvar.

Det skulle inte förvåna mig om den norska överhetens krigshets är en sorts hämnd för nederlaget 1994.