tisdag 30 december 2014

Statistik

Jag tvivlar på att presentation av siffror alltid är övertygande. De är övertygande om de sammanfaller med andra erfarenheter, annars ser det mest ut som 'statistik' som kan vridas hit och dit. (Jag minns en figur som för ett tag sedan med statistik 'bevisade' att det inte finns någon bostadsbrist i Stockholm.) Därför är jag tveksam till att det just är 'siffror' man skall prata med sverigedemokrater om, även om en auktoritet som Jan Guillou hävdar det.

Den här bilden som handlar om asylsökande har jag klippt från Eurostat, finns här.Notera att det finns en tidsaxel längst ned och man kan titta hur mängden asylsökande varit till olika länder tillbaka till 2008. Följer man den axel år för år ser man att Sverige varit i topplaget vad det gäller att ta emot folk.Om man tror att Sverige är ett stort och i stort sett tomt land, och att invandrare, flyktingar och andra kommer att bosätta sig i de tomma skogarna och försörja sig själva är problemet inte så stort. Men om vi talar om kraftiga inflöden i  tätorter med brist på arbete, bostäder, skolor, social service etc. blir  bilden annorlunda.  Då kraschar den dagliga erfarenheten mot statistiken. Och det är farligt.

10 kommentarer:

Dan Gmark sa...

Ett litet påpekande: Bilden handlar alltså om asylsökande, inte om hur många som får stanna i landet.
Antalet som fått stanna i Sverige som flyktingar eller av flyktingliknande skäl har under de senaste decennierna rört sig om cirka 11 000 personer per år. Under Jugoslavienkrigen i början på 90-talet var det fler och under det nuvarande Syrienkriget har det ökat igen.

martin sa...

Jag ser att du har suttit och läst lite statistikbloggar hos Sverigedemokraterna. Jag får väl upprepa vad jag sagt till dem:

"Per kapita handlar det om 0.006 personer, om 166 år kanske du får försörja en hel flykting, jag kan förstå att det känns som en enorm belastning för er att ta hand och 6 tusendels person, det lär vara en dramatisk ökning av antalet människor ni hjälper i era liv.

Affe är dessutom tämligen orättvis, det finns statistik hos Eurostat, som visar på överbefolkning av områden i Europa, hans per capita beräkning missgynnar starkt redan överbefolkade regioner. Skulle man räkna med en rättvisa så som Affe gör, så skulle de regioner som har de största problemen med överbefolkning ta emot flest invandrare av alla regioner. Det är en märklig rättvisa och alla människor på vår jord skulle om man extrapolerar i statistisk data i bästa SD manér, samla hela jordens befolkning i en enda punkt.

Dessutom tar Tyskland ansvar för flyktingströmmarna som orsakas av alla de konflikter som västvärlden skapat senaste åren genom att öka sitt flyktingmottagande i större utsträckning än något annat EU land, där inräknat Sverige."

Dessutom är det ett av de få lagliga arbetsmarknadspolitiska projekten. Det är väldigt bra eftersom alla pengar som går till asylsökande, spenderas lokalt, går till svenskar i svenska verksamheter. Men vissa på vänsterkanten har börjat knorra om att hjälpa 6 tusendels person. De är förvånansvärt tysta om de 8 % arbetslösa, antar att de gett upp på den.

Marknaden löser inte arbetslösheten och marknaden löser inte integrationen. Men SD och vissa andra snöar in på 6 promille som man tror att man kan "lösa". Fegt och ynkligt.

martin sa...

Märkligt att läsa vänsterbloggar som deltar i att försöka få staten att spara mer, de har redan köpt idén om att staten måste spara.

Att det är arbetsmarknadspolitiskt projekt är ganska givet, då vi skickar runt dem i EU. Du kan ta och snacka lite med asylsökande, det är ofta det inte är det första landet de är asylsökande i inom EU. De skickas runt i en karusell och är lönsamma arbetsmarknadspolitiska projekt i mer än ett EU land innan de skickas tillbaka.

martin sa...

I praktiken blir dessa sedan när vi skickar hem dem, agenter för imperiet, då de blir de perfekta kontakterna för att upprätta handelsförbindelser, entreprenöriellt sinnade kan försöka vara tidigt ute. För vi vet att vi kommer skicka tillbaka 100 tusentals agenter som kan vårt språk, så snart "vi" stabiliserat regimerna i de länder vi anfallit eller destabiliserat.

Jag har ju försökt hjälpe en etiopier att få igång en handelsförbindelse med Etiopien. Men jag har inte riktigt haft tid att coacha dem i att navigera den svenska byråkratin. Men asylsökande kan vara lukrativt för många om man är lite entreprenöriellt lagd. Definitivt har de sin funktion att fylla för imperierna. "Smygislamisering" och andra saker man har för att hetsa emot specifika grupper är relaterat till konflikterna mellan de tre imperierna. Tar vi emot asylsökande från ett imperium för att sedan skicka tillbaka dem när de stabiliseras, så skapar vi handelskontakter med det imperiet. Just nu är det "hemliga" tredje imperiet i skottgluggen, även om det inte officiellt erkänt som existerande. Men klart är att IS och andra verksamheter inte kan existera utan en nationalstat i ryggen, man kan kanske leva under radarn med småsummor i hundratusentals dollar klassen, men när vi snackar miljarder, då går det inte undvika kontakt med nationalstat. Men talar man om det tredje imperiet så kommer det att finnas i postmodern bemärkelse.

Även vänstern måste välja sig vid multi i den multipolära världen, de är så van att se konflikten som en linje en glidande skala mellan två makter.

Björn Nilsson sa...

Nej, jag har inte läst några sd-statistikbloggar.

martin sa...

Tja, den är iaf en del av SD:s gruppmedvetande då den statistiken och Affes speciella tolkning av den har gjort hela rundan i de Sverigedemokratiska bloggarna under mellandagarna. Vattnet på SD:s kvarn är ju de andra partiernas machiavelliska hållning i förhållande till att förklara varför och vad poängen är med det.

Anonym sa...

Grovt sett är det länderna (med något undantag) inom EU som det går bra för som tagit emot flest asylanter. Samband?
Oavsett vilket är det bra att Sverige ställer uppp och gör vad man kan av solidaritet.
Integrationen av dessa som får stanna bodre gemene man i Sverige ta hand om istället för att stänga sina dörrar.
Eldorado

martin sa...

Eldorado,
vi borde gå ännu längre. Vi vet att de flesta kommer skickas hem, finns det något effektivare för att sprida den socialistiska kampen än dessa tiotusentals människor? Varje internationalistisk socialist borde betrakta det som en möjlighet att sprida socialismen, till länder som behöver den till och med mer än oss. Det handlar om möjligheten att skicka tiotusentals agenter för socialismen till länder som behöver dem. Den möjligheten föresvävar mig mer och mer iom att om vi skall möta upp emot återgång till en imperiestruktur i världen kräver folk i alla tre imperierna.

martin sa...

Om man talar med asylsökande så kan de berätta att de varit asylsökande i flera EU länder. Asylkarusellen går ut på att man håller dem i en asylkarusell tills man kan skicka hem dem igen, det kan ta flera år. I EU får man i formell mening inte söka asyl i mer än ett land, men det finns givetvis kryphål som de olika migrationsverken använder för flyktingar de vill skicka tillbaka, men då västvärlden ännu inte lyckats stabilisera de länder de kommer ifrån tillräckligt för att man skall kunna skicka tillbaka dem. Då utnyttjar man kryphål och säljer dem på att söka asyl i ett annat EU-land som deltar i karusellen. Undra vilka löften den tyske, spanske eller italienske tjänstemannen gav dem när de uppmuntrades lämna in en asylansökan i Sverige. För av rent praktiska skäl kommer de sällan till Sverige som första land när de söker asyl i EU.

Vi är ju inte så såta vänner med Syrien, Libyen och några till att det ens är praktiskt möjligt för våra tjänstemän att skicka hem dem, även om det är den outtalade slutliga ambitionen. Men karusellen blir större och större och människor sitter fast i karusellen längre och längre. Libyen och Syren skulle ju vara färdiga imperialistiska projekt för flera år sedan, men stötte på en SNAFU.

Anledningen till att vi skickar hem Afghaner är att vi rent praktiskt kan. Syrier, Libyer osv har vi inga möjligheter att skicka våra tjänstemän till för ett överlämnande.

Fast om SD vill försöka så kan de skicka sina killar med en bunt "förrädare" till en del regimer i landet, så kan vi få se deras huvuden huggas av på en youtubekanal. (SDs lösning blir rent praktisk samma lösning som nazister alltid tillämpat, för judefrågan var inte uppfunnen av nazisten, men rent praktiskt fanns det ingenstans dit de var välkomna och då blev det en slutgiltig lösning. Detta är sant om SDs lösning, för den de talar om, den är inte praktiskt genomförbar.)

Men Sverige är det perfekta landet för sista steg i Asylkarusellen, av alla EU länder är nog Sverige det land som har bäst relation med alla handa regimer, vi var liksom först med ambassad i Nordkorea som exempel, vår tjänstemannaapparat är den som klarar komma överens med flest regimer i världen. Härifrån blir det "resväska station...."

Jag är skeptisk till att skicka tillbaka de som kommer hit, iom att de varit här betraktas de som besmittade av västerlandet av kulturnationalisterna i tredje imperiet. Poängen med folkfördrivningen var ju att bara behålla "lojala" medborgare. Det är ju "våra" hens (för något värde på våra) som drivs hit. Hela Baath partiet skall ut ur Irak, alla kristna och folk som kan misstänkas ha haft att göra med västerlandet eller andra imperiet skall ut. Vi drev ut de som inte var nog lojala oss i Etiopien osv. Det är ständigt denna kulturnationalism som imperierna bygger på. Det finns bara en enda lösning på problemet och den är röd som blod, alla andra halvmesyrer bevarar problemet.

Här bör vi bygga den röda armén, som efter ett par år här skickas hem till Syrien, Libyen, Somalia, Etiopien, Palestina, Irak, Afghanistan osv. En väldig här som sprids över världen.

martin sa...

Det blir problem för Sverigedemokrater när man börjar diskutera invandrarfrågan i praktiskt genomförande.

Vart skall alla asylsökande skickas, vem skall ta emot dem, hur skall överlämningen gå till, vad skulle det kosta? Alla de frågorna har de inga svar på.

En asylsökande är i praktiken inte välkommen någonstans om nazisterna i europa får som de vill. Hur skall de då praktiskt hanteras? Sänka skepp i medelhavet gör en del, men är väldigt osmakligt och de som kommer hit är ju de vi inte lyckats borda eller sänka på medelhavet, så det är ingen lösning. Dessutom har vi massor här redan. Hur tänker sig Sverigedemokraterna lösa problemet? Skicka dem till andra EU länder går inte, då ingen vill ha dem. Skall SD packa ett plan fullt med asylsökande och ett par Sverigedemokratiska tjänstemän och helt sonika flyga till Tripoli och landa på flygplatsen? Hur skall de ta kontakt med den icke-existerande Libyiska byråkratin? Kommer den att acceptera allihop utan protest, kommer tjänstemännen få huvudet avhugget på en youtubekanal? Hur skall SD hantera somaliska asylsökande? Tror de att det bara är att sätta dem på ett flyg till Mogadishu? Hur tror de relationen blir till Etiopien när vi skickar ett par flygplanslass fulla med flyktingar från Ogaden? Hur är Sverigedemokraternas relationer till IS, tillräckligt ordnade för att förmå IS att ta emot alla flyktingar de skapat, till en lägre kostnad än vad förvar i Sverige kostar?

Alla dessa frågor har SD inget svar på, det har inte de andra politiska partierna heller, deras förhoppning är att skicka runt dem i en karusell tills situationen i flera länder stabiliserats så att man kan upprätta tjänstemannarelation med dessa stater och då förhoppningsvis komma med nån form av överenskommelse där man får repatriera asylsökande mot, ett förmodligen ganska fett bistånd.

Vi måste komma ihåg att det inte var Hitler som uppfann Judefrågan, det var en Europeisk fråga, ingen ville ta emot judar, inte Sverige och ingen annan, USA tog emot några, men vägrade också ta emot hur många som helst. Hitlers idé om att skicka ut dem gick inte så bra när det inte fanns någonstans att skicka dem, så han kom på en slutgiltig lösning, för inte i någon av hans ideologiska produktions stod det att han tänkte gasa ihjäl dem, det blev bara den enda lösning som var tillgänglig. Precis som SD eftersom de saknar en praktik för sin politiks genomförande kommer hamna i den situationen att de inte kan lösa problemet med annat än en slutgiltig lösning. Har man ingen praktiskt genomförbar plan, så blir politiken det enda möjliga.

"Politik är det möjligas konst."Otto von Bismarck