torsdag 21 april 2016

Första maj 1976 del 3

För den som tycker att jag öser upp väldigt många bilder kan jag tala om att det finns väldigt många som inte visas här. Men med den här samlingen är jag färdig med 1976. Kom ihåg att bilderna ser bättre ut om man klickar upp dem till rejälare storlek!

Ungefär halva Medborgarplatsen fylldes av demonstranter. Numera torde Vänsterpartiet + besläktade grupper fylla upp hela torget, men man kan ju undra vad det tjänar till? Fotfolket viftar med röda flaggor och bilder av Che, medan partiledningen sitter och väntar på direktiv vilken ny imperialistisk aggression som skall stödjas?

Och där var en musikgrupp på Medborgarhusets trappa också, naturligtvis!

Även vid tågets slutstation bjöds på sång&musik. Är det inte folk från Fria Proteatern här?
Men först måste vi komma till Tanto. De här människorna är på väg. Och här gör en organisation som kallar sig Förbundet Arbetarmakt reklam för sig. De var före detta anarkister som blivit så kallade rådssocialister (en ganska liten politisk grupp här i Sverige). Men en sida på nätet finns kvar, med bland annat en del roliga teckningar.

'Sovjet ut ur Tjeckoslovakien' var en stor paroll dessa år. Det fanns en solidaritetsrörelse i Sverige som nog en del idag vill glömma bort. Det var nämligen antisovjetiska marxist-leninister som drev på. Jag har skrivit om detta några gånger tidigare på bloggen. Här är en post från 2007, med bilder.

Gamla tiders plakattextare hade humor! Har för mig att det fanns någon tvist om gränsdragningar mellan Sverige och Sovjet i Östersjön på den tiden (dock inte i Bottenviken, det bör snarare ha varit den ekonomiska zonen öst om Gotland). En annan paroll från ungefär samma tid, som jag tyvärr inte har på bild, var från sjukvårdsfolk och löd: "Landstinget snålar, patienterna vrålar". Roligt!

Här är demonstrationen på väg in i Tantolunden. Det intressanta med denna bild? - Titta på marken: snö! Denna första maj hade det snöat på morgonen i Stockholm!

Och med denna bild lägger vi 1976 till handlingarna.

2 kommentarer:

Inre exil sa...

Roligt att se alla dessa gamla svartvita bilder, väcker minnen till livs. Och visst är det Tomas Bolme som står där och sjunger vid mikrofonen!

Björn Nilsson sa...

Det kommer mer grådaskiga bilder (och till med några med hela färgskalan) ett tag framöver. Det är svårt att minnas vad man tänkte för 40 år sedan, men jag undrar om jag inte redan då funderade på att "det här kommer inte att gå". Inte för att rörelsen hade dåliga idéer, men det kändes som den började trampa vatten.