lördag 2 april 2016

Ny nordisk boplats hittad på Newfoundland?


Radion berättar att en ny vikingatida boplats kan ha hittats på Newfoundland. Den är markerad på den här kartan. Point Rosee/Pointe Rosée heter det. Förutom vad Sveriges Radio rapporterar kan man titta på wikipedia (kartan kommer därifrån) där en artikel kommit upp väldigt snabbt, samt här. Den ligger alltså långt nere i sydväst på den stora ön, medan den sedan tidigare kända bosättningen i L'anse aux Meadows ligger i norra hörnet.

Nu har jag ett minne av att en bosättning kan ha hittats även på Newfoundlands östkust, och att jag till och med gjort en notering om det här på bloggen, men jag hittar inte igen det nu. Minnesfel eller falskt alarm? Hur som helst, det fanns åtminstone två bosättningar på Newfoundland ("Vinland"), men de blev inte långvariga. Lokalbefolkningen var för tuff att hantera för vikingarna och förbindelselederna tillbaka till Grönland och Island för långa och osäkra.

Om man ser till hela Kanada så verkar det som ytterligare en bosättning eller handelsplats funnits uppe i Arktis, på Baffin Land. Jag skrev om det för några år sedan. Men den var senare och bör kallas medeltida i stället för vikingatida. Seglar (eller ror) man västerut från Point Rosee är det inte omöjligt att man kommer in i Saint Lawrenceflodens mynning, men det är inte annat än spekulation att nordbor gjorde det. Man kan ju också spekulera i att nordbor tog sig vidare från Baffin Land och ner i Hudson Bay, men någon måtta på spekulationerna får det vara.

Inga kommentarer: