fredag 22 april 2016

Första maj 1977, inledning

Och så var det året 1977. När det var blött och snö 1976 så var det sol och blåst detta år. Demonstrationen, som detta år hette Facklig Enhet, samlades i Kungsträdgården och gick sedan till ett klassiskt samlingsställe för socialister: Hakberget på Gärdet, Djurgården. Jag börjar lite löst med en scen från Kungsan och sedan en från Gärdet:


Här är inte banderollen det väsentliga. Observera i stället de två äldre damerna som kommer på högersidan. De samtalar med varandra, till synes helt omedvetna om omgivningen, just som äldre damer kan göra. Vi granskar detta närmare:

- Jadu Greta, vi var på middag hos doktor Klopfstock i lördags, och jisses, du skulle ha sett vilken hemsk klänning doktorinnan hade, men maten var ju god så inte ska man klaga ...
Nu är vi på Djurgården. En bit bort marscherar demonstranterna upp mot avslutningsmötet. Bakom dem syns Sjöfartsmuséets vita byggnad. Men här är vi intresserade av det äldre paret i förgrunden. Vad damen har för ansiktsuttryck vet vi inte, men mannen ser ut som om han inte riktigt är med på noterna.

- Jösses, vad är detta! Är det rödgardisterna som marschera mot vårt fina blåa Östermalm?

Inga kommentarer: