fredag 29 april 2016

Bildt om Lavrovs ryska synpunkter

Sålunda skriver förre utrikesexcellensen Bildt på sin blogg:

Hemma ser jag att det är viss upphetsning över vad Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov sagt i en intervju om ett möjligt svenskt och finskt medlemsskap i Nato. Men jag tyckte nog att hans kommentarer, icke minst med hans mått mätt, var relativt försiktiga. Att Moskva inte skulle tycka om ett sådant steg förvånar väl knappast. Och att den ryska militären möjligen skulle göra vissa ändrade dispositioner är heller knappast sensationellt. Lavrov uttalar sig dessutom rent hypotetiskt – skulle han fråga dem skulle han med stor sannolikhet få beskedet att de redan gjort sådana dispositioner. Det var ett bra tag sedan Sverige lämnade neutralitetspolitiken – och också under dess skeden visste ju Moskva betydligt mer om våra också militära västkontakter än vad som berättades offentligt i Sverige.

Jag kursiverade ett par meningar som är extra intressanta: dels att det inte är konstigt att Ryssland reagerar om Sverige gör sig till utgångsplats för NATO-angrepp mot Ryssland. Dels att det länge ljögs om neutraliteten för det svenska folket, och att den politiken inte var riskfri.

1 kommentar:

martin sa...

Det var en bra intervju i DN. DN följde upp varje svar med parafraserande och utläggningar om vad läsaren skulle tycka, utan det stödet till läsaren hade det ju kunnat gå hur som helst. Vissa behöver extra hjälp för att tycka det de tycker, DN är en tidning för folk med "special needs".