tisdag 19 april 2016

Första maj 1976

Jag fotograferade en del under 1970-talet och cirka fem år framåt. Sommaren -75 köpte jag min första systemkamera, och lärde mig hjälpligt att framkalla och kopiera. Ett givet mål för fotograferandet var Första maj, och då handlar det om de demonstrationer som kallades Enhet Solidaritet. Första maj 1976 hade den demonstrationen en (tror jag) ganska ovanlig väg att gå: från Medborgarplatsen på Söder i Stockholm, till en idrottsplats i Tanto några kilometer bort. En kuriositet i övrigt var att det snöade den morgonen.

Det som följer här är en serie bilder som visar på plakat och banderoller, och man kan fundera på om 1976 års paroller är gångbara än idag. Här har jag tidigare lagt upp några bilder från just Medborgarplatsen 76 med paroller, och här har jag använt bilder från 76 och förra året för att visa hur miljön vid Medborgarplatsen förändrats genom kraftiga ombyggnader. - Eventuellt återkommer jag med fler bilder från 76 snart, och sedan har vi 77, 78, 79 och 80 att begrunda ... sedan dröjde det väl cirka 25 år innan jag var i närheten av en Förstamajdemonstration igen.

Hur är det idag? Grundlagen bryr sig ingen om, kultur påstås vi inte ha någon (om inte utlandet levererar den), och socialism är det inte många som talar om.

Den här banderollen gör sig bättre i färg. Jag tror att den inspirerades av banderoller från Portugal, där ju den gamla fascistregimen störtats några år tidigare. Gubbarna i marginalen som får varsin smocka är Sovjets Leonid Bresjnev till höger och (tror jag) USA:s Gerald Ford till vänster.

Oj vad det tjatas om socialism ... (det borde tjatas mer)!

Gissa sista ordet, det som inte syns. - Kamporganisation? - Helt rätt, "Gör facket till en kamporganisation" var en ganska stor paroll på den tiden.

Den som vågar tala om "nationellt oberoende" idag blir väl utskälld eller utskrattad av alla viktigpettrar till höger och "vänster".


Just vid den tiden lyckades väl facken driva fram ganska hyggliga lönehöjningar. Det var ju året efter att privattjänstemännens eländiga femårsavtal gått ut och missnöjet på 'kontorsgolvet' var stort över den dåliga löneutvecklingen.

Alla måste givetvis ha högre lön på profitens bekostnad.

Notera den luriga texten om enhet mellan svenska och utländska arbetare på klasskampens grund. Det var alltså under en period när de flesta invandrare och flyktingar kunde få arbeten, även om man nu märkte av en allmän försämring i ekonomin med ökad arbetslöshet och inflation. I dag kan man undra hur många av utlänningarna som är kvalificerade att bli arbetare.

Fri förhandlingsrätt i stället för statlig inkomstpolitik - en paroll som kan sägas riktas mot kapitalistisk planekonomi.

I mitten av 70-talet hade samhällets toppar fått nog av vilt strejkande arbetare och började ta i med hårdhandskarna.

Just det: lokal strejkrätt, en sak som de fackliga topparna inte var intresserade av.

1 kommentar:

martin sa...

Småborgaren i demonstrationen visade sig med facit i handen vara den enda som fick som hen ville.