torsdag 28 april 2016

Första maj 1978, nu går vi till Kungsan!

Haha, kolla vicken gammal polisbil! Men för en gammal stockholmare kan det ju också vara roligt att försöka se var bilderna är tagna. Det rådde ju ännu rivnings- och nybyggnadskaos i den här delen av stan. När demonstrationen kommit upp från Sergels torg gissar jag att den gick Drottninggatan fram till Kungsgatan till att börja med.

Hade det här varit en färgbild hade vi sett att framför en röd fanborg fördes ett par gulblå svenska flaggor.

Det här kan vara vid mötet mellan Drottninggatan och Bryggargatan.

Om man tittar lite närmre på skylten Hotel kommer man att se att det är Frälsningsarméns hotell. Det hade en ingång här på Drottninggatan, och en på andra sidan kvarteret, på Slöjdgatan. Svenska flaggor var det nyss, och här har vi krav på att försvara vår nationella kultur. Det var några årtionden innan även borgerliga politiker började predika om hur kulturlösa och barbariska svenskarna är.

Ett rimligare krav vore väl att alla atomubåtar försvann ur Östersjön.

Till vänster Broddman, en butik som sålde elektronik. Vad jag minns var att åtminstone butiken på Kungsgatan, i Konserthuset, ständigt hade musik gående med spikpianisten Joe 'Fingers' Carr. Ganska påfrestande.

'Järn' står på skylten till vänster om banderollen. Det var järnbutiken John Wall, den förstördes senare i en brand. Om man gick in här på Drottninggatan kunde man gå genom butiken och komma ut nära Hötorget genom en butik som sålde sportgrejor.

Det här ser ut som Kungsgatan vid Hötorget.

Hm, här gissar vi väl att hörnet mellan Kungsgatan och Sveavägen bara är några meter bort? - Jo, det är det. Känner igen skylten för restaurang Monte Carlo som låg i hörnet. Har för mig att den drabbades av mordbränder några gånger.

Och här, till slut, tror jag vi närmar oss slutet av Kungsgatan och att Stureplan skymtar därborta. Rätta mig om jag har fel! Sedan var det inte långt innan målet i Kungsträdgården var i sikte, men först gällde det att passera Birger jarlsgatan och Norrmalmstorg.

Inga kommentarer: