söndag 4 september 2011

Panik i trollskogen

Ett antal tidningar håller på att lägga om möjligheterna att kommentera artiklar. Det är bra, även om jag inte tar ställning till hur det tekniskt skall ske. För ett tag sedan noterade jag hur absurd situationen blir när trollen tillåts kila omkring hur som helst: Svenskan kände sig helt enkelt tvungen att stänga kommentarerna till en artikel som handlade om neanderthalare! Det var en vetenskaplig artikel, man förväntar sig att kommentarerna i huvudsak skall beröra de vetenskapliga frågorna. Man förväntar sig exempelvis inte att en artikel som handlar om evolutionsforskning skall bemötas med klagomål i ohövlig/rasistisk ton om invandringspolitik. Men det bekymrar inte nät-trollen, de bara mal på överallt där de släpps fram.


Det finns en rimlig kritik (som jag dock inte tror kommer från trollen, de bryr sig inte) nämligen att den som skriver en artikel också borde deltaga i debatten i efterhand. Ungefär som många bloggare, som jag, brukar göra. Detta, i kombination med filtrering av den värsta skiten, skapar en lugnare ton. Det visar respekt för människor som gör sig besvär med att leverera frågor, svar, alternativa tolkningar, kritik som man kan ta till sig eller tala om varför man inte tar till sig. Och det hjälper människor som har vettiga synpunkter att komma med men som inte vill stå och försöka ropa ut dem i "pissrännan" bland individer som verkar halv- eller helgalna, berusade eller helt enkelt elaka och dumma. För egen del händer det då och då att jag tycker en kommentar är väl värd att lyfta upp som underlag till nya bloggposter. Bloggen blir därmed delvis läsardriven. Ibland är det läsare som diskuterar med varandra, och jag kan bara luta mig tillbaka och gilla läget. Det är ett sätt att få intressanta diskussioner och vi kan alla sitta vid var sin dator och lära oss mer.

Nu är alltså nya tider på väg för ett antal tidningar, och vad som jag tolkar som panikartade skrin tränger ut ur trollskogen. Svenskan har nu en bloggstafett (senaste posten här) där olika människor inom media får ge sina synpunkter och går man ner till kommentarerna där brister det ofta väldigt snart ut klagomål: buhuhuuu, vi får inte skriva [hattirader] om invandrarna oavsett vad den aktuella artikeln handlar om!

- Jaha, och ...? - Skaffa en egen blogg då, det har ni väl tid till om ni nu ändå inte verkar ha annat för er än att hänga vid datorn och skriva tarvliga kommentarer dygnet runt! Om ni inte får läsare till skiten så kan det ju bero på att det är skit, och då kanske det till och med vore dags för ett troll att tänka ett extra varv vad som kan vara fel! Eller emigrera till något land som inte tar emot invandrare, det vore väl det bästa? - Låt trollen skrika ut sin panik en sista gång, och sedan kanske vi kan kan få en anständig ton och faktarespekt i debatten, tack!

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Hur mycket tid uppskattar du redigering av kommentarsfältet tar, per dag?

För journalisterna är det ju en avsevärd ökning av arbetesbördan, även om det bara tar en timme. En journalist måste leverera tre artiklar om dan, påstår en journalist jag känner, och det kan vara ganska pressande även det, och ett vägande skäl till att de så ofta skriver strunt och allmänt oinsatt.

Björn Nilsson sa...

Det här är ju en liten och inte särskilt uppmärksammad blogg, så jag skulle tro att det i effektiv ofta inte ens är en timme per dag. Det beror på hur aktiva de fasta läsarna är just den dagen.

Jag tänkte på det där med journalisterna och deras tiden till uppföljning och kommunikation men glömde att skriva ned tanken, bra att du kompletterade med det. Där får tidningsledningar som letar efter alla möjligheter att skära ner fundera på om det är den här typen av läsarkontakt man skall spara på.