söndag 18 september 2011

Val i Berlin


Jodå, Tyskland finns kvar, och idag är det val i Berlin. Här är preliminära siffror, men de visar i alla fall på en rejäl skräll: Piratpartiet har med dunder & brak tagit sig in i delstatsparlamentet. Den motgång som somliga väntade för förbundskansler Merkels CDU kom av sig, man vinner i stället ett par mandat medan socialdemokraterna SPD och vänstern die Linke backar. De gröna har också gjort ett bra val. Det gamla liberala fridemokratiska partiet FDP har däremot misslyckats ännu en gång i ett delstatsval. Är det månne på väg ut?


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig, det var överraskande att piraterna (som vad jag förstår är en kopia av det svenska piratpartiet) fick så många röster. Proteströster?
Det positiva är att NPD hamnade på minus, jag tror mig sett en siffra på ungefär 2%
Det tråkiga är det endast runt 60% röstade som ändå är 10 procentemheter bättre än i Mecklenburg - Vorpommern

Den här sidan belyser verkligen skillnaden som fortfarande existerar mellan öst och väst http://www.wahlen-berlin.de/
Trots ett tapp på 5.5% har die Linke 22.6% av rösterna på östsidan jämfört med 4.3 på västsidan
CDU har i nära dubbelt så många röster på västsidan 29.5 resp 14.2 i öst.
SPD tycks vara partiet som inte berörs av den osynliga muren 28% på båda sidor

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Tack för kompletteringarna. Jag vet inte ett skvatt om de tyska piraterna annat än att de fått enstaka mandat i tidigare kommunalval men det här ser ut som ett genombrott. Men de måste nog ha mer än fildelning på programmet för att inte bli ett "one hit wonder" och försvinna vid nästa val.

Det kanske tar tio år till, när det har gått en "mansålder" (trettio år), innan de stora skillnaderna mellan öst och väst i Tyskland har gått ner till en obetydlig nivå.