fredag 30 september 2011

Den osynliga foten


I alltid pigga och aktuella Grönköpings veckoblad får vi veta att den osynliga foten har upptäckts. "Den osynliga handen", omtalad av Hr. A. Smith,  som skulle lösa alla problem bara marknadskrafterna släpps lösa har visat sig helt handfallen. Nu har Grönköpings store tänkare, grund.rektor Ludwig Hagwald listat ut att  det i själva verket är "den osynliga foten" som sätter krokben för det finansiella systemet.

Det tycker jag låter som en helt rimlig slutsats. Notera också att veckobladets illistiga redaktion ersatt en tänkt bild av just A. Smith med en annan bild föreställande Herr Doktor Karl Marx! Det kan vara en antydan om något ... .

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag som trodde att den osynliga foten sysslade med att sparka på allt och alla, så att det går alldeles åt skogen. Foten är starkare än handen - ju!

Björn Nilsson sa...

"Foten" kan nog göra alla möjliga otrevliga saker. Kom ihåg att den statsminister som drog oss in i EU också kallades "Foten".

Teckentydaren sa...

”Foten” var anledning till ett reportage i början av det här året, tror jag det var, där han berättande om sin politiska gärning, det han var mes stolt över vara att han tråcklade in Sverige i EU.

Jag tycker dock at det spektaklet inte kan vara så mycket att vara stolt över. Med den värsta ekonomiska krisen i Sverige sen 30-talet som fond förde man svenska folket bakom ljuset om vad det verkligen handlade om. Direkt lögner från Ja sidan var inte ovanligt.

En som däremot visste vad det handlade om var vår egen superkapitalist Peter Wallenberg:

Inträdet i EG kommer att medföra de mest dramatiska förändringarna i Sverige på 100 år - ja, kanske någonsin. Följden blir omfattande neddragningar inom den offentliga sektorn, frysta transfereringar och privata lösningar inom samhällsservicen.

En annan ekonomisk kändis sa en gång:

The government of an exclusive company of merchants is, perhaps, the worst of all governments for any country whatsoever.

Tur att vi aldrig haft det så, tänk om ett helt lands ekonomiska politik skulle inrättas efter en kapitalisfamiljs väl och ve. Tex att medborgarna skulle göra överdimensionerade inköp av krigsmateriel som tex flygplan mm för att gynna en kapitalist familj, valuta och löner anpassats et, det skulle säkert inte ha varit bra. Tur att vi är demokratins stamort här på jorden och sådan inte förekommer här.

Björn Nilsson sa...

Adam Smith?

De engelska och holländska ostindiska kompanierna är otrevliga exempel på bolagsstyre, men otäckast av alla är väl kung Leopold och hans bolag som styrde "Kongofristaten" under intensivt massmördande och plundrande.