fredag 9 september 2011

Israel - skunkstat?

Nej, det är inte felskrivet i rubriken. Det skall vara skunkstat, inte skurkstat. Läs det här:

In a meeting held between US officials and Avi Mizrachi, head of Israel's central command, the latter warned the Israeli army will be more assertive in how it deals with West Bank demonstrations and will start sending trucks "with 'dirty water' to break up protests, even if they are not violent".

As the US cable pointed out, “dirty water is a reference to the IDF's chemically treated water that duplicates the effects of skunk spray".
Läser man hela den här nyhetsposten så framgår det att israelerna uttryckligen säger att de kommer att ge sig på fredliga demonstrationer på Västbanken, även om de inte är våldsamma. En lätt bisarr mening kommer här:

In the document Amos Gilad, Israel's director of policy and political-military affairs, is quoted as saying: "We don't do Gandhi very well."

Varför inte säga att israelerna försöker bevisa att icke-våld à la Gandhi inte lönar sig när motståndaren (alltså de själva) är så brutal att den fullständigt ger fan i hur illa det ser ut, exempelvis med de israeliska "säkerhetsstyrkornas" och "bosättarnas" övergrepp? Icke-våld bygger på att en brutal förtryckare ändå har ett samvete och kan skämmas om hans handlingar blir synliga, och att man med sitt fredliga motstånd så att säga kan bygga en enhet med samvetet och åskådarna  mot brutaliteten, och därmed besegra den. Finns det något samvete hos de som leder Israel idag så är det väl dolt, och samma gäller skyddspatronerna i USA:

Vad är detta, är det nyheter? - Nej, vad israelerna håller på med är väl känt. Det nya är att det står i dokument som härrör från USAmerikanska diplomatrapporter. Kanske den sedvanliga kakofonin utbryter, med folk som påstår sig blivit misstolkade, att de inte sagt just det, att de menat något annat etc. etc. Det är synd om USA som har så taffliga diplomater som fattar så illa och som skickar hem felaktiga rapporter från hela världen.

Om Israel vill byta nationaldjur kanske det här kan passa?

Inga kommentarer: