tisdag 3 juli 2012

Nu blir det spännande igen

Inne i det här fyrverkeriet kanske det döljs en eller annan  mystisk liten partikel
Ja, nu blir det spännande igen, kärnforskningsorganisationen CERN har kallat till forskarseminarium och möte med press och egna högdjur till i morgon onsdag. Spekulationerna är i full gång: tänker man offentliggöra att man hittat Higgs-bosonen som eftersökts i årtionden? Kallelsen till presskonferensen säger i alla fall att man tänker redogöra för de senaste resultaten i sökandet.

Med tanke på att denna lilla partikel antas vara det som ger massa till andra partiklar så har den ju viss betydelse - den gör att vi och vårt universum finns till, om jag förstår saken rätt. Någon råkade kalla den "gudspartikeln", men det kanske snarare är så att kan man klarlägga att den verkligen finns så åker gudarna ut ännu en bit i marginalen. - Fast det kan ju vara någon annan rolig liten partikel man hittat! Och rejält religiöst indoktrinerade människor lär inte bry sig om att några Higgs-bosoner stör ritningarna i de heliga skrifterna.

Även man inte förstår mycket av den moderna fysiken är dess vokabulär fascinerande. Är inte detta som centrallyrik, man mer anar än förstår vad som avses:

Fermioner, som elektroner och kvarkar, får massa genom Yukawakopplingar till higgsfältet.
Eller det här, som en mystisk trollformel:

Higgsmekanismen bygger på spontant symmetribrott av den elektrosvaga teorins gaugesymmetri, som går under namnet SU(2)×U(1), där SU(2) och U(1) är två Liegrupper. Efter symmetribrottet återstår endast en U(1)-symmetri. Man säger därför att symmetrin bryts från SU(2)×U(1) till U(1).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske de säger, vi hade fel, ja vi lyckades med att skapa higgs, men ett par av den slogs ihop, och nu har vi ett mircostort svart hål som vi trodde skulle falla samman, tyvärr gör det inte det, hålet växer hela tiden, vi beräknar att jorden kommer att slukas i slutet på detta året, ungefär när mayas kalender slutar.
vi skulle vilja veta om någon har en teori hur man kan stoppa ett svart hål som växer, för allt vi skickar mot det ökar bara storleken då det verker fungera just som ett.. svart hål..
vi hemskt ledsna för detta....

Björn Nilsson sa...

Äsch, det är väl bara att slå klackarna i taket och ha kul så länge det varar!

Stoppa? Tja, det som kan stoppa ett svart hål är väl ett annat svart hål, antar jag.

Anonym sa...

tycker inte om att de skall kalla den för det, det är inget bevis på att gud finns eller hur?

Björn Nilsson sa...

Man kan ju säga att det är en definitionsfråga: var menar man med gud/omlighet? Om man tycker att en pytteliten men viktig partikel kan kallas gud så är det väl upp till var och en, men någon gud i enlighet med diverse "heliga skrifter" är det ju inte. Hur tillber man en Higgsboson, och hör den våra böner - föga troligt! Därmed låter det inte så lämpligt att kalla den gud.