söndag 12 oktober 2014

Behöver renarna glasögon?

Ta en titt på den här bilden! Är det en isbjörn som lufsar iväg därborta på bakbenen, eller är det möjligtvis en forskare i vita kläder?


Nåväl, renar på Svalbard trodde uppenbarligen att den där fågelskrämman var en isbjörn. Forskare fann att renarna kutade sin väg snabbare om den vita gubben närmade sig än om det var en icke-vitklädd människa som uppenbarade sig.

"Skrämma", ja det är skrämmande. Om renarna tar så totalt miste måste de ha synproblem. Är det dags att lansera parollen "glasögon åt renarna!"?

(Undrar vad som hänt om en riktig isbjörn uppenbarat sig ...) (Och, jo, det här är riktig forskning, om hur bytesdjur reagerar när de tror att predatorer närmar sig!)

1 kommentar:

martin sa...

Studerar de sociala konstruktioner i djurpopulationer?

Först ser vi hur rädda de är för något som ser ut som en isbjörn i svarta shorts. Sen skall vi se hur vi kan göra dem rädda för en isbjörn i shorts och hawai-skjorta!

Det blir svårt med dessa kostymdrama. Är djuren mer rädda för det okända eller är de i behov av glasögon? Har ett av de dominanta djuren barndomstrauma från vitklädda herrar?