söndag 5 oktober 2014

Som jämförelse:

Den här bilden har jag plockat från en Wiki-artikel om Stockholms stadsarkiv:


Och som den uppmärksamme läsaren kanske noterar så finns det viss likhet med en bild jag själv tagit och publicerade för några dagar sedan:


Tösen heter enligt skylten Mimi, och konstverket verkar förekomma på flera håll i landet. Skulptören hette Gunnar Nilsson och var mest verksam i Paris. (Det finns också skillnader mellan bilderna: notera skylten på gräsmattan, samt att bänkarna vid väggen bytts ut. Med tanke på frånvaron av blad på buskarna i övre bilden antar jag att den är tagen på våren, innan lövsprickningen.)

7 kommentarer:

Carl Jacobson sa...

Det finns ju en kommentar till detta lekfulla trams här:

http://www.svd.se/kultur/vi-borde-kunna-sta-ut-med-blottade-brost_3974114.svd

Howard Jacobson gjorde f.ö. ett mycket sevärt TV-program om det viktorianska nakenmåleriet, som i vår mnärkliga tid hamnat i de brittiska muséernas magasin - som "politiskt inkorrekt"!

Björn Nilsson sa...

För många år sedan lyckades ett USAmerikanskt TV-gäng reta upp fransoserna genom att vilja sätta någon sorts kroppsstrumpa på Venus di Milo i Paris inför fotografering. Folk har konstiga idéer!

martin sa...

Religösas sista strid. De måste göra väsen av sig för att försöka återvinna lite relevans.

Det är många angrepp på feminismen, ofta förklädda som feminister och klär sin antifeminism i en feministisk klichéartad skrud. Deras syfte är att kuva kvinnan, givetvis.

När ateister håller sin hand över religionernas känslor, då vet man att de inte längre betraktar dem som ett hot. Slavoj Zizeks analys av de sprängda buddastatyerna i Afghanistan klargör maktförhållandet i den typen av försvar.

Björn Nilsson sa...

Hur det var i fallet Stadsarkivet vet jag inte, men i Blekinge var det ju miljöpartister som klädde på statyer. Om de hade någon religiös dagordning eller om det 'bara' handlade om feminism vet jag inte.

martin sa...

Här är Slavojs analys av hur väst håller sin hand över saker de inte tar på allvar.
http://www.nytimes.com/2007/10/11/opinion/11zizek.html?_r=0

Det är en kränkning, att underordna någon ens beskydd, vi skyddar religiösa grupper helt enkelt för att vi inte tar dem på allvar. När vi klär på kvinnostatyer eller censurerar konst med hänsyn till kvinnor eller muslimer, då kränker vi dem, gör dem underordnade vårt beskydd.

martin sa...

Björn,
MP? Kan de vara de där som föll för det antifeministiska FEMEN? Klichéartade karikatyrer av feminister.

Björn Nilsson sa...

Vad är FEMEN? Brudar som gör sig på bild och skall vara politiska men kanske mer är patetiska?