fredag 24 oktober 2014

Rött, gult eller grönt

Jan Myrdal skrev någon gång någonstans att folk skulle bli förvånade om de visste vilken ordning det skulle bli under socialismen. Lenin skrev (i Staten och revolutionen) ungefär att de beväpnade arbetarna skulle skrämma skiten ur borgartyper som ville ställa till bråk. Och nu över till något annat ...

... här är ett citat från Tjugofyra7 (tidning utgiven av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap): 
Rött, gult eller grönt.
Det är en tydlig kategorisering som räddningstjänsten i Höganäs använder för att bedöma risken att utsättas för hot och våld.
... Vid rött åker räddningstjänsten inte fram, vid gult krävs polisassistans och vid grönt kör man som vanligt.
...

Syftet är att skapa en omedveten förmåga, att insatspersonalen ska kunna handla och ta rätt beslut instinktivt.
– Vi hade ett larm om en man med kniv i magen vid ett asylboende. Informationen att polis och ambulans inte anlänt gick inte fram och därför körde brandbilen fram. Det var en hotfull stämning på platsen. Då är det viktigt att man följer de instruktioner som är framtagna.
Samtidigt refereras till en enkät vid en konferens för räddningspersonal, med 600 deltagare. En av frågorna var:

Har er räddningstjänst utsatts för hot och våld?
52 procent nej
18 procent en gång
29 procent några gånger
 1 procent ofta

Enligt denna i och för sig inte helt vetenskapliga enkät har alltså nära hälften av räddningspersonalen utsatts för farliga situationer från människor åtminstone någon gång. Man kan ju undra vilka områden det handlar om för de trettio procent som drabbats 'några gånger' eller 'ofta'? "Hotfull stämning" mot räddningspersonal? Mycket märkligt. Är det räddarnas fel att folk sticker kniven i varandra?

Det är en självklarhet att ambulanser eller brandbilar skall kunna köra fram utan att behöva ta andra hänsyn än hur de snabbast och effektivast skall kunna genomföra sina uppdrag. Det kan finnas situationer där polis också behövs, men det borde vara undantag. En sjuk människa som är beväpnad och farlig exempelvis. Det är i första hand en sak för polis, inte för eldsläckare eller sjukvårdare att lösa ett sådant problem. Det ingår i polisens utbildning.

Men är de gäng som angriper ambulanser och brandmän sjuka? Varför inte säga 'ligister' helt enkelt? Möjligen till och med en sorts 'fotsoldater' till kriminella gäng som försöker ta över olika områden? - Varför har svenska socialister så svårt att tala klart och enkelt i den här frågan? Det är väl inte bara för att en trotskist i Göteborg då och då skriver dunkelt om sitt brottsliga förflutna? Fega? Dumma?

8 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det kan möjligen vara så att man inte kommer nånvart med moralism.

Bråkstakar är bråkstakar för att hävda sin prestige. De använder bråk för att de har ont om andra möjligheter - taskig utbildning, taskiga jobbutsikter, etc. Eller, som en norsk polischef uttryckte det i en intervju i Dagbladet påsken 1995: Hvis en ikke kan forsyne seg på en legal måte må en gjøre det på en illegal.

Därmed ursäktade han inte på något sätt beteendet, han bara var professionell och tänkte i termer av orsak och verkan.

Husockupanterna i kvarteret Mullvaden 1978 upptäckte snabbt att kvinnor var bättre på att ta hand om bråkstakar än vad män var, eftersom bråkstakarna ansåg sig förlora mindre prestige om de gav efter för en kvinna än om de gav efter för en man. På liknande sätt borde andra institutioner kunna göra. Ge fan i att trigga upp situationer, utan istället desarmera dem.

Lasse Strömberg sa...

Ett fall jag känner till med en familjefar som knivskar sin unga dotter och hotade sin fru resulterade i att ambulanspersonalen inte gick in i huset förrän polisen kommit till platsen och säkrat situationen, det vill säga tagit hand om fadern. Han begick några dagar senare självmord i häktet.

Björn Nilsson sa...

Jan, adrenalinstinna tonårspojkar bör hållas borta när det krisar. Finns ingen anledning att de skall få härja, vare sig de gör det på egen hand eller på uppdrag av någon ligaledare.

Lasse, det har föreslagits att ambulanspersonal skall få bära vapen, men jag tycker det låter väldigt illa. Det slutar väl med att brevbärarna och tidningsbuden i 'utsatta områden' får pistoler också.

Hannu Komulainen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hannu Komulainen sa...

Ska jag känna mig påhoppad som socialist?

"Det var en hotfull stämning på platsen." Björn, du ställer inte frågan om vad det kunde bero på, utan utgår utan vidare från att det handlade om "ligister".

Jag tycker mig ana en överdriven tilltro till borgarstatens välvilja här... :-)

Björn Nilsson sa...

Jaja, ena dan är de hotfulla mot räddningstjänstens folk, och andra dan gnäller de för att utryckningen går långsamt för att räddarna inte vill köra fram innan polisen kommer. Ligister, möjligen organiserade kriminella som vill ta över territorier. Inte socialister. Eller finns det verkligen folk som kallar sig 'socialister' och menar att det är någon sorts kamp mot 'staten' att ge sig på brandmän, ambulansfolk, brevbärare etc?

Jan Wiklund sa...

Björn: "Hållas borta"? Av vem, och hur? Jag antar att du också tycker att det är bra om inte våldet trappas upp, och det är fan så lätt att det trappas upp.

Om du inte ser några svårigheter är jag glad att du inte är polis...

Björn Nilsson sa...

"Snälla ni, ni kan väl låta bli att skära sönder brandslangarna, det är ju en eldsvåda som pågår ... jaja, jag vet att det var ni själva som tände på, men ni kan väl vara hyggliga ändå ..."