måndag 26 mars 2018

Återanvänt

Kul att se att ens gamla bilder återanvänds! Den här tog jag första maj 2013 på Medborgarplatsen i Stockholm:


Det var några som kallade sig Oktoberrörelsen som ställde upp med röd fanborg. (Fler bilder från samma tillfälle här.) Efter ett tag sprack den rörelsen i tre-fyra bitar. Men mitt foto finns kvar i minnet hos dagens Oktoberförlag, vilket jag upptäckte av en tillfällighet. Se här:


2 kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Tja. Jag ser fraktionering som något gott. Alla kan ju inte ha samma åsikter. Tänk vad tråkigt det skulle vara, ungefär som att tvinga på alla människor samma s.k. "värdegrund" (paket av åsikter).

Vad som gjorde att de sprack intresserade mig, men jag blev inte mycket klokare av att läsa det här: http://www.arbetarmakt.com/2013/05/splittring-fran-kommunistiska-partiet-stalinism-och-marxism-leninism-gar-inte-ihop/

Min fråga är varför de inte kunde fraktionera sig och sedan valsamverka, för en sak har de i alla fall gemensamt. De gillar kommunismen och demokratin, men i olika former.
https://valsamverkanspartiet.wordpress.com/2018/03/15/pamflett-valet-2018-valsamverkanspartiet/

Björn Nilsson sa...

Oktoberrörelsen ingick i en tradition där man inte ställer upp i val, så jag tror inte den frågan var aktuell.

Varför gruppen sprack vet jag inte, har aldrig sett något dokument som förklarar vad man var oense om. Det bara kom ett meddelande att de stängde hemsidan och lade av. Sedan har ju Kommunistiska Föreningen uppstått som efterföljare och med mer tydlig maoistisk profil. Kanske det var där det inte fungerade mellan olika fraktioner. Uppsalagruppen gick över till gamla Sveriges Kommunistiska Parti som väl kan betraktas som gammal-marxist-leninister, utspädda med lite alllmänvänster.