onsdag 14 mars 2018

Farligare läge igen

Nu håller den syriska krigsmakten och dess allierade på att plocka sönder resterna av det fiendekontrollerade området i östra Ghouta. En del "rebeller" ger upp och ger sig av, civilbefolkning evakueras när så är möjligt, och resten av jihadistgänget måste inse att spelet är över.

I det läget försöker deras beskyddare USA ingripa och hotar med attacker. Problemet är att den ryska generalstabschefen Gerasimov nu säger ifrån på skarpen: om missiler skjuts mot Damaskusområdet kommer inte bara missilerna, utan de plattformar som skjuter iväg missilerna, att angripas. Skälet är att det finns ryssar som bemannar syriska militära installationer, och vidare finns det rysk personal som tjänstgör i de grupper som försöker åstadkomma medling och lokala vapenvilor. Om dessa skulle utsättas för angrepp kommer Ryssland att svara.

Hur långt detta hot sträcker sig är inte klart ur vad som skrivs här och här. Minimum är att skjuta mot flygplan som avfyrar robotar, men är man också beredda att angripa exempelvis kryssningsrobotar som avfyras från fartyg i Medelhavet eller baser på land? Det skulle medföra en mycket skarp och farlig upptrappning.  Det här börjar likna ett "chicken race". Vem kommer att vika undan? Har det möjligen kommit fram till den punkt där Ryssland säger: "Stopp - här är gränsen och går ni över den så ..." och verkligen menar det?

Generalstabschef Valerij Gerasimov. Ser ut som en kille man inte skämtar med i onödan.

4 kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Missilerna borde egentligen detonera i lyxvillorna hos de monopolkapitalister som ligger bakom konflikten och som profiterar på konflikten, men det är väl för mycket att önska sig?

Björn Nilsson sa...

Det är nog för mycket att önska sig, tyvärr ...

Anonym sa...

Krig är väl det enda sättet för monopolkapitalisterna att fortsätta kunna suga ut skattebetalarna. Problemet är väl hur man undviker att kriget eskalerar så till den milda grad att deras egen existens hotas...Och det är väl därför man inte startat kriget än antar jag och Ryssland nya vapensystem verkar ha minskat lusten för en konfrontation direkt med Ryssland betydligt. Nog vill kapitalisterna ha krig men någon måtta måste det vara anser man nog.

Benny

Björn Nilsson sa...

Då kanske det blir som i föregående kalla krig: i stället för en direkt konfrontation sker sammandrabbningarna hos stackars människor främst i Tredje världen. Men då finns det ju ändå risken att något går fel någonstans, och hela krigsmaskineriet går igång.