fredag 2 mars 2018

Långläsning - Putin talar

Det här kan vara ett av Putins viktigare tal, från 1 mars 2018. Det är långt och finns i engelsk översättning här.

Presidential Address to the Federal Assembly.
Här har vi mannen själv


Mest uppmärksamhet har sista delen av talet väckt.Vad Putin säger där är i princip att nu har Ryssland utvecklat ett antal nya vapensystem som gör att man kan slå sig igenom NATO:s försvar, och att ett kärnvapenangrepp mot Rysslands allierade kommer att ses som ett angrepp mot Ryssland. Och försöker någon på det kan de nya supervapnen komma dånande med en fruktansvärd fart från vilket håll som helst. Uppe i luften, i rymden eller under vattenytan. Omöjliga att stoppa med de luftvärn och antimissilsystem som väst har. Vill man även se Putin i rörliga bilder så titta här (talet med engelsk röst som tolkar). Han visar också sex korta filmer som något beskriver hur fantastiska de nya vapnen är. Den första filmen kommer på 1.27, den sista på 1.46. Jag är ingen bildexpert men tycker att det ser ut som en blandning av dataanimation och 'riktiga' filmbilder.

Om detta stämmer (betvivlas av somliga, andra anser att Putin inte brukar komma med tomma hot) så har Ryssland ändrat spelreglerna för Kalla Kriget version 2 så till den grad att man vunnit det. Ett framgångsrikt förstaslag med kärnvapen mot Ryssland från NATO:s sida är inte längre genomförbart utan otäcka konsekvenser för angriparen. Detta skall samtidigt ha skett utan att västs överdimensionerade underrättelseorganisationer upptäckt vad som är å färde, vilket är möjligt men i så fall häpnadsväckande. - Jag har ingen aning om hur man skall tolka detta. Har Ryssland nu ett sådant teknologiskt försprång att NATO lika gärna kan lägga ner sina truppkoncentrationer vid ryska gränsen? Lyckat kärnvapenangrepp kan uteslutas, och en markinvasion låter väldigt otrolig (ingen ny operation Barbarossa), så vad kan man annars hitta på?

Men två tredjedelar av talet behandlar civila angelägenheter, med Rysslands fortsatta utveckling som ämne. Socialpolitik, investeringar, utbildning, skatter etc etc.  Jag antar att även den delen bör kunna ge upphov till många observationer och spekulationer. Det finns ännu en hel del fattigdom i Ryssland, och till skillnad mot Kina så verkar det inte finnas några definitiva planer på att rensa bort fattigdomen - däremot att åtminstone minska den rejält.

Här är bara en notering bland många, och det är dåliga nyheter för de bönder i Europa som nu inte kan exportera till Ryssland på grund av sanktionseländet:

In the early 2000s, we were deeply dependent on food imports. The situation has turned around completely. Now we are on the verge of more changes. In just four years from now, we plan to be supplying more food to global markets than we will be importing from abroad. We need to increase exports of meat and high-added value products, as well as to make the country more self-sufficient in beef, milk and vegetable supplies.
Med andra ord: även med avslutade sanktioner så är det inte säkert att exportmarknaden i Ryssland för västeuropeiska livsmedel kommer att återställas. Fönstret håller på att stängas, och det stängs av "våra" politiker. 

Inga kommentarer: