torsdag 29 mars 2018

Skillnad på bosättare och invandrare

Här är några synpunkter som poppade upp på Svenska Dagbladets ledarsida i morse; det är i stort en bokrecension, där just skillnaden mellan bosättare och invandrare diskuteras. Om du inte kommer åt artikeln så är kärnpunkten här:

Invandrare lämnar ett land för ett annat, för att anpassa sig till det nya landet och bli en del. Bosättare tar å andra sidan från hemlandet med sig sina traditioner och sedvänjor, och slutligen också sina institutioner och lagar, och etablerar dem i det nya landet.

Notera termen "bosättare" som ger tråkiga associationer till vad som händer i Palestina. Med bosättarna har vi bakgrunden till de parallellsamhällen som växer fram i Europa och som gradvis flyttar fram sina positioner.

Frågan ställs:

Ska nykomlingarna bli en del av majoritetssamhället – lämna härkomsten bakom sig och uppgå i det nya? Eller ska de behålla sina ursprungsidentiteter och så småningom kanske till och med sätta upp egna institutioner? Parallell lagstiftning?
Det senare kan tyckas långsökt. Men det är ingen slump att såväl akademiska som politiska diskussioner om parallell lagstiftning pågår i flera europeiska länder i dag.
Nu idag är det en skandal med vår Socialstyrelse som dragit in en broschyr som kan sägas behandla pedofiler med silkestass (i stället för att tala om att de riskerar fängelse om de kommer till Sverige). Ett försök till shariadom i svensk domstol avslöjades nyligen. Polygamister släpps in i landet utan åtgärd. Det kanske finns fler exempel, men visar i alla fall på att det är problem med vilka lagar som skall gälla. Och talar vi om informella lagar, sedvänjor, är det ju ännu värre. Likaså vad det gäller tendenserna att bosättartendenserna sticker fram i vissa områden genom att svenska institutioner angrips. - Man kan väl säga att de västeuropeiska liberala staterna har svårt att hantera den här typen av problem. Men ju längre det här fortgår, desto värre kommer bosättarproblemet att bli. 

Ibland finns det folk som framhåller USA, Israel eller Kanada som stater som har bra invandringspolitik, och som vi borde lära av. Då har jag alltid undrat vilka människor i Sverige som skall motsvara palestinier eller amerikansk urbefolkning? - Är det möjligen den svenska urbefolkningen som skall sättas på reservat enligt dessa entusiaster? 

Inga kommentarer: