lördag 24 mars 2018

Viktig sociologisk observation

The Wall Street Journal reports that according to the polls of the Levada center, Vladimir Putin’s approval rating is the highest among an age group of 18 to 24 years and is 86%, which simply tears into flaps American ideas about what young Russians, who grew up in the era of the Internet should be like.
Ergo: om denna opinionsundersökning stämmer så har Putin ett rejält stöd bland de ungdomar som är redo att gå ut i livet. De är födda efter Sovjets upplösning och bör inte ha så många minnen av kaoset under Jeltsins tid, men ha föräldrar och andra som kan berätta hur det var. De har växt upp med Putin, och de flesta verkar gilla vad han gör. Betyder det att de knallar iväg till vallokalen när det blir presidentval också?

Sedan finns det alltså en 'restpost' på 16 procent, som i sin tur torde innehålla en liten grupp av den typ som väst brukar använda för 'färgrevolutioner'. Men där finns också kommunister, nationalister, religiösa och förmodligen helt likgiltiga, sådana som knappast kan förmås att ställa upp på något påhitt från väst. Med andra ord finns det ingen internetgeneration att sätta i rörelse för att få bort Putin. Vad jag undrar är dock vad den Putinvänliga opinionen har för synpunkter på en del av de personer som finns i kretsarna runt presidenten?

Det ser mörkt ut för de som försöker störta Putin

Hur som helst, när exempelvis svenska politiker verbalt hoppar på Putin borde de fundera på vilken politisk bas han har på hemmaplan.

3 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Jag undrar vad som skulle krävas för en svensk politiker skulle skaffa sig motsvarande stöd i opinionen. Gissar att det kan vara svårt med fria medier och utan en konflikt med utlandet. De enda fallen då en kandidat fått så höga siffror i en demokrati, vad jag vet, är i Frankrike, då folk tvingats väljs mellan nationella frontens kandidater och den traditionella högern. Men det är resultatet av att man har val i två omgångar... Baby Bush hade också stöd av runt 70 procent av amerikanerna i opinionsundersökningar, om jag minns rätt, men det var efter 11/9 och varade inte länge.

Björn Nilsson sa...

Jag har inga siffror i huvudet, men tror att Putins siffror var rätt modesta i början när han var okänd även på hemmaplan. Sedan har det gått uppåt, med en topp när Krim ordnades tillbaka till Ryssland. Det som skulle kunna sänka hans popularitet igen kan vara att han tillåter en del impopulära personer (skumma politiker, ämbetsmän, oligarker) att verka utan att han ingriper.

Martin Gustavsson sa...

Ryssarna har insett något viktigt. Man ska ha en intelligent nationell demokratisk flitig balanserad och patriotisk president. Putin är helt enkelt otroligt begåvad och har en skön humor också, något som sällan eller aldrig framgår av fulmedierna i väst.

Putin verkar närmast tycka att det är tråkigt att oppositionen i Ryssland inte lyckas föra fram ett bättre motstånd.

Han är medveten om att ett så massivt stöd verkar konstigt i väst. Vi tänker närmast på Saddams röstresultat, men det är inte alls konstigt om man tar sig en djupare titt på mannen, ex. på Wikiquote. Jag har översatt några demokraticitat av Putin. Även Oliver Stones intervjuer belyser vem han är på ett mycket bra sätt.

Västs ledare kan inte mäta sig med denne man och Ryssarna vet om det.